7 dingen die je zeker niet moet doen als je aardappelpuree maakt
Want je wilt alleen de allerlekkerste puree, toch?
Aardappelpuree, daar kun je ons elke dag blij mee maken. Tenminste, als hij goed gemaakt is. Wist je dat er een paar dingen zijn die je beter niet doet als je aardappelpuree bereidt?
1 De verkeerde aardappelen gebruiken
Echt de allerlekkerste puree maak je van een bloemige, kruimige aardappel zoals bijvoorbeeld het bintje. Deze aardappelen vallen na het koken mooi uit elkaar en bevatten meer zetmeel, wat voor een zachte, smeuïge puree zorgt. Als je vastkokende aardappelen zou gebruiken, kun je na het stampen nog brokjes in de puree overhouden, dat is niet de bedoeling.
2 De aardappelen in kokend water gooien
Voor een goede puree moeten je aardappelen door en door gaar zijn. Zet ze daarom op in koud water. Als je de aardappelen pas toevoegt als het water al kookt, zal de buitenkant sneller garen dan de binnenkant en kun je harde stukjes overhouden. Zet het vuur ook niet te hard: laat de aardappelen zachtjes gaar koken, zo vermijd je dat je eindigt met deels in het kookwater opgeloste aardappelen.
Snij de aardappelen niet te klein zodat ze niet té veel water opnemen en doe een beetje zout in het kookwater voor de smaak.
3 De aardappelen niet laten uitdampen
Eens je aardappelen gaar zijn, giet je ze af en laat je ze enkele minuten uitdampen, zonder deksel op de pan dus. Zo krijg je mooi droge patatjes, die je puree niet waterig zullen maken.
4 De staafmixer in de aardappelen zetten
Nee, niet doen! Door aardappelen te mixen in plaats van te stampen, krijgt je puree een lijmachtige textuur. Niet lekker! Gebruik een aardappelstamper of een roerzeef (passe-vite) voor een fijnere puree.
Wat wij zelf wél doen, is de gaargekookte aardappelen in kom van de standmixer doen en met de K-klopper fijnmaken. Voeg de melk, kruiden en boter toe en klop kort op, zo wordt je puree extra luchtig. Maar doe dit zeker niet te lang: eens je aardappelen puree geworden zijn, stop je met kloppen, anders kan je puree alsnog lijmerig worden.
5 Niet genoeg melk toevoegen
Te weinig melk zorgt voor een droge puree. Puree moet lekker smeuïg zijn. Voeg daarom voldoende melk toe: halfvol of vol, dat is allemaal prima. Je puree wordt het lekkerste als je de melk voorverwarmt: zo koelt die de aardappelen niet af én het mengt makkelijker.
6 Geen boter toevoegen
Echt, dit is een gamechanger. Zonder boter wordt je puree in lange niet zo smeuïg. Akkoord, het zijn extra calorieën maar zelfs een klein klontje doet zoveel extra voor je aardappelpuree. Wil je 'm extra rijkelijk maken, dan kun je ook nog een eidooier toevoegen.
7 De puree te lang van tevoren maken
De allerlekkerste aardappelpuree is die die je net gemaakt hebt. Laat je 'm afkoelen en weer opwarmen, dan droogt de puree uit. Probeer 'm dus steeds net voor je aan tafel gaat te maken. Kun je niet anders dan 'm weer opwarmen, voeg dan een beetje extra melk en boter toe en roer goed om.
Probeer dit basisrecept voor aardappelpuree van Piet Huysentruyt
En deze recepten mét aardappelpuree
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!