Aperol spritz: een zuiders, zomers drankje
Italiaanse spritz
Het zonnige drankje Aperol is de voorbije jaren erg populair geworden. Op elk terras staat er altijd wel zo’n zomerse spritz te stralen. Maar wat zit erin en waar komt het juist vandaan? Een sprankelend verhaal…
De vrolijk oranje cocktail is haast synoniem geworden met de zomer. Zo gek is dat niet want de Aperol Spritz komt uit het zonnige Italië. Helemaal in het begin heette hij 'Spritz Veneziano'. De naam komt van 'spritzer' wat 'iets sprankelends' wil zeggen in Oostenrijk.
Suikerwater bij de wijn
Hoezo Oostenrijk? Daarvoor moet je terug naar de negentiende eeuw. Oostenrijkse soldaten die in die tijd in Venetië terechtkwamen, misten de zoete Riesling van thuis. Italiaanse wijnen smaakten immers anders en sterker. Daarom wilden ze er graag wat gesuikerd water bij. De eerste spritz bestond dus uit rode of witte spumante met suikerwater.
Spritz met Aperol
Begin 1900 werd bruiswater uitgevonden waardoor ook gewone wijn gebruikt kon worden. De alcoholarme spritz werd zo al iets glamoureuzer. Ook vrouwen durfden 'm al eens bestellen. In de roaring twenties kwam het idee om er wat likeur bij te doen. Dat is de spritz die we nu kennen, met Campari, Cynar, vermouth… Of Aperol. De aperitieflikeur werd gelanceerd in 1919. Het originele recept van de broers Barbieri uit Padua is nog steeds hetzelfde, met sinaasappel en een geheime mix van kruiden en planten.
Vakantiegevoel
Tegen het midden van de twintigste was een spritz dé nationale drank van Italië. Ook vandaag is het aperitivo de ultieme afsluiter van een werkdag. Met een spritz kun je gaan ontspannen. Waarom hij ook bij ons zo populair is? Vooral in de zomer, als het warm is, houden we van drankjes met weinig alcohol. Aperol bevat slechts 11%, de prosecco die erbij gaat ook. Koop je de cocktail kant-en-klaar in de supermarkt, dan bevat hij zelfs maar 8% alcohol. Daarnaast is het een fotogenieke cocktail die uitstekend past bij dat azuurblauwe water op je vakantiefoto's.
3-2-1: chin-chin!
Een klassieke spritz volgt de 3-2-1-verhouding: 6 cl prosecco, 4 cl likeur en 1 scheut bruiswater. Hou 'm goed fris met veel grote ijsblokken. Werk af met een schijfje sinaasappel en: chin-chin! Je kunt prosecco gerust door andere bubbels vervangen. Wil je het zoeter, dan voeg je meer Aperol toe. Hou je van bitter, dan kun je Campari of Cynar gebruiken. Met vermouth, limoncello of een andere sterke drank smaakt je spritz ook weer heel anders.
Ons ultieme recept voor Aperol Spritz
Nog meer spritz-inspiratie
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!