Tripje naar Thailand: de Thaise keuken in 20 recepten
Smaken in balans, en presentatie is alles...
Dol op pad thai, groene curry of loempia? Proef de smaken van Thailand met onze favoriete Thaise recepten.
Net zoals bij ons, is in Thailand elke reden goed om lekkere hapjes boven te halen. Eten op zich is er een volwaardige sociale – en vaak avondvullende – activiteit. Tot daar de overeenkomsten. In Thailand zitten de recepten immers helemaal anders in elkaar dan in de Europese keuken.
Noedels en gebakken rijst worden in Thailand op elk moment van de dag gegeten. Ook restaurants serveren ze een hele dag door. A l wordt het moeilijk een zaak te vinden die na 22 uur nog rijst of noedels serveert. Klassieke gerechten zijn pad thai (gebakken rijstnoedels) en tom kha kai (een romige kokos-kruidensoep met kip). Je kunt er ook genieten van laarb (gehakt met een pittige dressing) en allerlei curry's. De Thaï gebruiken veel kruiden en specerijen. Koriander, kerrie, munt, citroengras of gember zorgen voor een unieke smaak.
De vijf smaken
Een Thaise maaltijd moet dan ook absoluut deze vijf aroma's bevatten: zout, zoet, zuur, bitter en pittig. Bij een goed gerecht zijn alle smaken in balans. Naast groenten, rijst en eventueel nog soep, verschijnen eer verschillende vlees- of visgerechten op tafel. Behalve de soep wordt alles gedeeld. De gerechten worden niet door elkaar gegeten, wel beurt om beurt geproefd met een berg rijst. Ook het dessert wordt niet vergeten: van zoetigheden met vers fruit en kokos tot rice cakes of zoete springrolls. Daarnaast zijn de Thai ook dol op snacken. Denk aan de beroemde eetkraampjes waar je de lekkerste loempia's, kip- of rundspiesjes, soepen, salades en zoete lekkernijen kunt bestellen om uit het vuistje op te smikkelen.
De Chinese cultuur introduceerde noedels en wokken in de Thaise keuken. Ze kent ook Indiase invloeden, de befaamde groene, rode en gele curry. Deze curry's bevatten Indiase kruiden maar krijgen een onmiskenbare Thaise touch dankzij lokale ingrediënten als Thais basilicum, citroengras en laos (galangal of Thaise gember). Voeg daarbij nog de culinaire invloed vanuit buurlanden Vietnam, Cambodja, Indonesië, Laos, Birma en Maleisië en je begrijpt waarom het smakenpalet van de Thaise keuken zo complex, gevarieerd én geliefd is.
De basis van alle recepten in Thailand
Daarnaast is het land gekend om z'n rijstvelden, wat maakt dat het een belangrijk ingrediënt is voor de Thai, dat met heel veel toewijding wordt bereid. Het is een beetje zoals past voor de Italianen: als die niet goed zit, is het gerecht verpest. Jasmijnrijst is er een erg geliefde variant, maar ook de typische plakkerige rijst of de gewone witte rijst wordt vaak gebruikt.
Zitten de vijf smaken goed en is de rijst on point, dan is er nog de presentatie van het gerecht die allesbepalend is. 'Het oog wil ook wat' wordt er heel serieus genomen. Gerechten worden gedecoreerd met bloemen, kunstwerkjes van groenten en fruit, en ook de ingrediënten in het gerecht zelf zijn zichtbaar met de grootste zorg gesneden. Oh ja: in Thailand wordt er niet noodzakelijk met stokjes gegeten, maar met vork en lepel: de vork dient om het eten in de lepel te schuiven. Een mes is overbodig, Thaise chefs serveren namelijk alles in hapklare brokken.
Thailand in 20 recepten
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!