Meest recente artikelen

Wat is de beste manier om een bokaal te openen?

Van hard kloppen tot de McGyver-manier

Wat is de beste manier om een bokaal te openen? Artikel

Muurvast zitten ze soms, die deksels van bokalen kriekjes of appelmoes. En dus zijn ze een test meer dan waard: hoe krijg je die dekselse deksels het best open?

Redactrice Sofie: "Ben je een vrouw, dan ken je het probleem: het duurt soms langer om de bokaal van de kriekjes open te krijgen dan om de balletjes te bakken. En misschien hebben mannen ook wel datzelfde probleem? Daar kan ik niet over oordelen. In elk geval, de ene keer gaat het vanzelf, de andere keer lijken de deksels wel door de Hulk himself vastgedraaid te zijn. Ik heb al meerdere gevechten met bokalen geleverd – maar uiteindelijk heb ik altijd gewonnen. Wil je weten hoe, en wat de makkelijkste manier is om zo'n bokaal open te krijgen? Lees dan vooral verder (onder de video)."

Manier 1: een elastiek om het deksel spannen

Hoe? Span een brede elastiek om het deksel van de bokaal. Eventueel kun je ook rond de bokaal zelf nog een elastiek doen. Neem dan de bokaal in je ene hand en het deksel in je andere hand, en draai beide in tegenovergestelde richting (het deksel naar links, de bokaal naar rechts).

Wat gebeurt er? Het elastiekje mooi rond het deksel krijgen is niet vanzelfsprekend, zeker niet bij een deksel met een smalle rand. Maar zodra het goed zit, opent de bokaal best makkelijk. Je moet een klein beetje kracht zetten, maar absoluut niet veel.

Mijn verdict: dit trucje helpt vooral wanneer je vochtige of vette handen hebt waardoor je geen grip krijgt op het deksel. En een elastiekje, dat heb je altijd wel in de keukenlade liggen. Simpel maar efficiënt!

Weinig kracht zetten: 🧡🧡🧡

Snel open: 🧡🧡🧡

Totaal: 6/10

Manier 2: de bokaal ondersteboven in heet water zetten

Hoe? Vul een schaaltje met heet water en zet de bokaal 30 seconden met het deksel naar beneden in het water. Of hou het deksel een half minuutje onder de warmwaterkraan.

Wat gebeurt er? Hoe ik ook probeer, ik krijg de bokaal niet open. Het deksel is nat en ik krijg er geen grip op, zelfs niet wanneer ik het deksel met een handdoek vastneem.

Mijn verdict: de theorie achter deze methode is dat door de warmte het metaal van het deksel uitzet, waardoor het vacuüm van de bokaal makkelijker verbroken kan worden. De realiteit bewijst iets anders. Deze manier wordt het niet voor mij.

Weinig kracht zetten: /

Snel open: /

Totaal: 0/10

Manier 3: met een mesje onder de rand van het deksel gaan

Hoe? Neem een mes met een kort lemmet (een oestermes, bijvoorbeeld) en wrik hiermee onder de rand van het deksel.

Wat gebeurt er? Na enkele keren heen en weer wrikken hoor ik een klik en tada: de bokaal gaat open.

Mijn verdict: dit is een relatief makkelijke methode, maar ik heb wat problemen met de veiligheid ervan. Tijdens het wrikken heb je weinig grip op de bokaal en je moet opletten dat je daardoor niet uitschuift en met het mes in je hand steekt. Bovendien kan het lemmet, zeker als het wat langer is, ook afbreken. Niet iedereen heeft nu eenmaal een oestermes in huis.

Weinig kracht zetten: 🧡🧡🧡🧡

Snel open: 🧡🧡🧡

Totaal: 8/10, maar ik trek een punt af voor de veiligheid, 7/10 dus.

Manier 4: met een houten lepel op de rand van het deksel kloppen

Hoe? Mep met een houten lepel enkele keren flink op de rand van het metalen deksel. Mocht je geen houten lepel bij de hand hebben, dan kun je ook de rand van het deksel enkele keren flink tegen het werkblad tikken (wel opletten dat je het werkblad niet beschadigt).

Wat gebeurt er? Ik tik een paar keren flink op het deksel, zo hard dat er deukjes in komen en… klik! Het deksel gaat los zonder moeite.

Mijn verdict: wat een verrassing! Het deksel opent moeiteloos. En een houten lepel heeft iedereen wel in de keukenlade liggen. Deze had ik niet zien aankomen, écht!

Weinig kracht zetten: 🧡🧡🧡🧡🧡

Snel open: 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 10/10

Manier 5: met de vlakke hand op de onderkant van de bokaal slaan

Hoe? Hou de bokaal stevig in je ene hand, met het deksel naar beneden en schuin in een hoek van 45 graden. Sla dan met de handpalm van je andere hand een paar keer flink op de bodem van de bokaal. Wanneer je een klik hoort, kan de bokaal geopend worden.

Wat gebeurt er? Hoe hard ik ook sla, er komt geen klik. Ik krijg de bokaal niet open.

Mijn verdict: de theorie achter deze methode is dat de bewegende vloeistof in de bokaal als een soort van hamer op het deksel gaat werken, en dat zo het vacuüm verbroken wordt. Mij lukte het echter niet. Het enige resultaat was een pijnlijke hand, én ik was bang dat de bokaal uit mijn hand zou glippen.

Weinig kracht zetten: 🧡🧡

Snel open: /

Totaal: 2/10

Manier 6: een gaatje maken in het deksel van de bokaal

Hoe? Ik zet de bokaal op het werkvlak en prik met een keukenmes een gat in het metaal van het deksel. Je zou hiervoor bijvoorbeeld ook een kurkentrekker of een speciaal haakje aan een blikopener kunnen gebruiken.

Wat gebeurt er? Deze manier is snel en efficiënt: doordat het vacuüm verbroken wordt, kun je het deksel moeiteloos opendraaien.

Mijn verdict: deze methode werkt goed, maar is niet de veiligste. Bovendien is het deksel kapot en kun je het dus niet hergebruiken. Niet doen met je mooiste confituurdekseltjes, dus.

Weinig kracht zetten: 🧡🧡🧡🧡

Snel open: 🧡🧡🧡🧡🧡

Totaal: 9/10, maar ik trek een punt af voor de veiligheid, 8/10 dus.

Manier 7: met een speciaal hulpmiddel

Hoe? Ik sukkel geregeld met ontstekingen aan de pols, waardoor draaibewegingen soms moeilijk zijn. Daarom kocht ik ooit een speciaal hulpmiddel om flessen en bokalen open te draaien: een plastic apparaatje dat je over het deksel schuift en waar een langere arm aan zit.

Wat gebeurt er? Door de langere hefboom hoef je minder kracht te zetten bij het draaien. Je moet nog wel een beetje duwen, maar al bij al gaat de bokaal vrij vlot open.

Mijn verdict: dit is een efficiënte manier, maar je moet er wel een speciaal hulpmiddel voor in huis halen.

Weinig kracht zetten: 🧡🧡🧡🧡

Snel open: 🧡🧡🧡🧡

Totaal: 8/10

Manier 8: met ducttape

Hoe? Een methode voor de MacGyvers onder ons. Plak ducttape rondom het deksel in tegenwijzerzin: de onderkant van de tape moet gelijklopen met de onderkant van het deksel en moet zeker ¼ van de omtrek overlappen. Snij de tape nog niet af: laat er een 'staart' van zo'n 40 cm aan hangen. Vouw die staart dubbel met de plakkende kant naar binnen, en plak vervolgens het gedeelte van de tape dat boven het deksel uitsteekt naar binnen, zodat het goed op het deksel vast plakt. Neem de staart in je rechterhand en trek tot het deksel los komt.

Wat gebeurt er? Het vraagt enkele keren flink trekken aan de staart, maar het lukt! Alleen eindig je met een volledig ondergespatte keuken.

Mijn verdict: je hebt véél ducttape nodig, wat deze methode best duur maakt. Bovendien vraagt het aandacht om de instructies te volgen, ben je er lang mee bezig én mag je nadien ook nog eens de keuken poetsen. Volgens mij gebruikt de echte MacGyver liever zijn Zwitserse zakmes om een gaatje in het deksel te prikken.

Weinig kracht zetten: 🧡🧡

Snel open: 🧡🧡

Totaal: 4/10

De ultieme eindconclusie

"Mijn besluit is dat je, ook als vrouw met weinig spierkracht, echt niet veel nodig hebt om een bokaal makkelijk open te krijgen, máár dat een tool het leven wel makkelijker maakt. Pure handkracht en ondersteboven in water zetten werkten niet, althans niet voor mij. De absolute – en onverwachte – winnaar is de methode met de houten lepel. De top drie wordt vervolledigd door het prikken van een gaatje in het deksel en het speciale hulpmiddel. Zo hoef je voortaan nooit meer aan de buurman te vragen om die vervelende bokaal open te draaien."

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel
Alles over Sofie Doms

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen