Natalies kerstmenu voor véél gasten
Schuif maar aan!
Hoe meer zielen, hoe meer vreugd. Dat geldt zeker voor kerst. Met dit verrassend haalbare menu maak je er ook voor veel gasten een echt feest van.
Voorgerecht: pompoensoep met misonootjes
Natalie: "De weken voor kerst vind ik stiekem het leukst. Er worden verlanglijstjes gemaakt – voor onder de kerstboom én voor het menu – en er hangt een gemoedelijke sfeer in huis. Zowel op school als op het werk wordt er geklonken en gaat het er ontspannen aan toe"
Voor een vlotte mise-en-place
- Reken voor een voorgerecht op 1 liter soep voor 4 personen en serveer 1,5 pollepel soep per persoon.
- Door de tijd te nemen om de uien op een zacht vuur te garen, zullen ze lekker zoet smaken en vormen ze een goed tegengewicht voor de geroosterde paprika's.
- Dit gerecht kun je ook vegetarisch maken door de kippenbouillon door groentebouillon te vervangen.
- De soep kun je op voorhand maken en zelfs invriezen als je het druk hebt de dagen voor kerst.
- Voor een extra fijne soep mix je de soep eerst met een gewone mixer en haal je ze nadien door een puntzeef. Of je mixt ze een tweede keer in een thermomix of soepmaker.
- De misonootjes maak je makkelijk enkele dagen op voorhand. Bewaar ze in een luchtdicht potje. Deze nootjes zijn trouwens ook lekker op élke salade of gewoon als tussendoortje.
Hapje: winterse visbruschetta’s
Voor een vlotte mise-en-place
- Reken als hapje op 3 kleine bruschetta’s per persoon.
- De verschillende mousses maak je de dag voordien of de ochtend van het feest. Zo kunnen de smaken zich vermengen. Bewaar ze in stapelbare potjes: dan neem je ze makkelijk mee als je op verplaatsing feest.
- Het stokbrood kun je op voorhand al roosteren in de oven.
- Bewaar de kruiden en de komkommerlintjes voor de afwerking in ijswater om ze fris en knapperig te houden.
Hoofdgerecht: luxe gehaktbrood met pistaches en mosterdsaus
Voor een vlotte mise-en-place
- Ik meng het gehakt in een keukenrobot met kneedhaak. Heel efficiënt en tijdbesparend!
- Maak het jezelf nog makkelijker door het gehaktbrood in een cakevorm te bakken. Vet de vorm in, leg er de ham in en doe er het gehakt in. Zorg wel dat de plakjes ham lang genoeg zijn, zodat je het gehaktbrood makkelijk kunt bedekken. Gaar het gehaktbrood 45 minuten tot 1 uur in de oven, laat het afkoelen en bewaar het in de vorm.
- Ook lekker: snij een bolletje mozzarella in plakjes en stop die plakjes mee in je gehaktbrood.
- Doe nog wat gesnipperde dragon bij de mosterdsaus.
Bijgerecht: gebakken aardappelen met ui en kappertjes
Voor een vlotte mise-en-place
- Geleerd van mijn mama: gebakken aardappelen zijn nog lekkerder als je ze de avond voor het feest kookt. Laat ze volledig afkoelen, dek ze af met keukenpapier en zet het deksel op de pot. Het keukenpapier neemt het overtollige vocht op en het resultaat zijn droge patatjes die je makkelijk kunt bakken.
- Gebruik altijd boter en olie om aardappelen te bakken. Aardappelen hebben boter nodig voor een krokant korstje.
- De azijn en kappertjes zorgen voor een frisse toets. Het doet me denken aan de ‘Bratkartoffeln’ die we op vakantie in Oostenrijk eten.
- Je kunt de aardappelen al krokant bakken en bewaren in een ovenschaal. Dek ze af met aluminiumfolie en warm ze met het gehaktbrood en de prei op in de oven op 100°C.
Bijgerecht: gegrilde prei met cheddar
Voor een vlotte mise-en-place
- Heb je in plaats van prei-witten hele stengels gekocht, gooi het groen dan niet weg, maar bewaar het om een lekkere bouillon mee te maken. Je kunt er ook prei-olie van maken en die gebruiken ter afwerking van een soepje.
- De prei kun je een dag op voorhand grillen. Laat ze helemaal afkoelen en bewaar ze in een goed afgesloten doosje. De afwerking doe je op het feest zelf. Zet de rolletjes met de kaas onder de grill als je de aardappelen opnieuw opwarmt.
Dessert: tiramisu-cheesecake
Natalie: “Donkere dagen? Met kaarsjes overal in huis maak ik het lekker gezellig. Fenne zegt dat ik een echte kaarsenverslaving heb, omdat ik geen winkel kan buitenstappen zonder een doosje: gekleurde kaarsen, simpele theelichtjes, stompkaarsen in alle maten, buitenkaarsen… Als we de kaarsenrayon passeren, draait zij met haar ogen, terwijl de mijne beginnen te fonkelen.”
Voor een vlotte mise-en-place
- Gebruik een springvorm en bedek de bodem met bakpapier om de taart makkelijker te ontvormen.
- Kies voor de bodem een koekje dat je lekker vindt: ook oreokoekjes, digestivekoekjes of speculaasjes passen perfect in deze taart.
- Wentel de koekjes snel door de koffie: je wilt namelijk niet dat ze tijdens het bakken vocht afgeven aan de kaascrème en de vulling hierdoor niet mooi bakt.
- Deze taart moet je net als tiramisu een dag vooraf maken en een nacht laten rusten in de koelkast. De gebakken kaas zal nog iets vaster worden van structuur.
- De afwerking doe je een uurtje op voorhand, zet de taart daarna opnieuw koel. Vlak voor het serveren kun je er nog extra chocoladeschilfers over strooien.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!