Meest recente artikelen

De testkeuken: dumplings

Alles wat je maar wil weten!

De testkeuken: dumplings Artikel

In de keuken kun je pas experimenteren als je de basis onder de knie hebt. Daarom ontleden we elke maand een klassieker. Deze keer: dumplings.

Heerlijk, die Koreaanse mandu of dumplings! Het is dus geen wonder dat ze nu heel populair zijn als zogenaamd 'K-food'. Ze hebben echter een lange geschiedenis, weet ook Ae Jin Huys. "Mandu maken al eeuwen deel uit van de Koreaanse keuken", vertelt ze. Ze werden oorspronkelijk aan de koninklijke familie geserveerd als symbool van rijkdom en status en ook gebruikt om voorouders te eren tijdens traditionele feestdagen. Mandu zouden rond de veertiende eeuw naar Korea gekomen zijn met de Mongoolse bezetters. Als boeddhisten aten Koreanen weinig of geen vlees, maar ze gingen overstag voor deze heerlijke pakketjes die de vleesliefhebbende Mongolen meebrachten.
"Een andere theorie is dat mandu al veel eerder vanuit het Midden-Oosten via de zijderoute naar Korea kwamen en dat ze gebaseerd zijn op Turkse manti, kleine deegballetjes gevuld met schapenvlees. Ze werden in elk geval populair in de Koreaanse keuken en worden nu dus ook door gewone mensen enthousiast gegeten.Ae Jin: "Voor Koreanen is een maaltijd een van de belangrijkste uitingen van vriendschap. Eten wordt beschouwd als een sociaal moment. De Koreaanse eetcultuur is sterk gelinkt aan traditionele filosofieën. Tijdens een maaltijd maak je connectie met je tafelgenoten. Samen klinken gebeurt vaak meerdere keren per maaltijd. Niet om iets te vieren, maar om de connectie te verzegelen. Bij een avondje onder vrienden is het een strijd om elkaar te mogen trakteren. De pot delen of je eigen rekening betalen is not done. Maar ook samen koken is belangrijk. Mandu worden vaak gegeten met het Koreaanse Nieuwjaar, en dan gebeurt het vaak dat de hele familie – meestal vrouwen, en met twee of drie generaties samen – meehelpt om de mandu te vouwen."Mandu eet je als hapje, bijgerecht en snack of in een hartige maaltijdsoep, zowel thuis als op restaurant of aan een kraampje. Er worden vaak varkensvlees, tofu, glasnoedels, shiitakes en aromaten zoals gember, knoflook, peper, sojasaus en sesamolie toegevoegd aan de vulling, maar je hebt evengoed varianten met kimchi, vis of enkel groenten. Koreaanse mandu hebben meestal een dikker deegjasje dan hun Chinese tegenhangers en zijn iets groter dan de Japanse gyoza. "En nog net iets verslavender", zegt Ae Jin er lachend bij.

Delicieus deeg

Ae Jin: "Zelfgemaakt deeg maakt je mandu echt wel lekkerder. Het bestaat enkel uit bloem en water. Zorg er wel voor dat je het recept nauwkeurig volgt. Je kunt ook kant-en-klare dumplingvellen kopen in de Aziatische supermarkt, maar enkel in de twee Koreaanse supermarkten van ons land vind je échte manduvellen. Die zijn iets groter en dikker dan de andere. Vind je die niet, kies dan voor de Japanse gyozavellen en niet de Chinese."

Zo maak je het

Zeef 300 gram gewone bloem in een grote mengkom. Roer er langzaam en beetje bij beetje 180 milliliter warm water door tot je een stevig deeg hebt. Het mag niet nat zijn. Leg het op een werkoppervlak en kneed het in ongeveer 5 minuten glad. Dek het af met een vochtige doek en laat het minimaal 30 minuten rusten. Verdeel het deeg nadien in 3 en leg 2 stukken weer onder het doek.

Leg het resterende stuk op een licht met bloem bestoven oppervlak. Rol het tot een worst met een diameter van ongeveer 2,5 cm en snij die in stukjes van ongeveer 2 cm breed. Bestuif de stukjes met bloem en plet dan elk stukje plat met je hand. Rol elk stukje met de deegrol uit tot een cirkel met een diameter van ongeveer 11 cm. Stapel alle rondjes tussen vellen vetvrij papier. Herhaal met de rest van het deeg.

Vouwen maar…

Het vouwen is niet makkelijk onder de knie te krijgen, maar als je het eenmaal kunt, speel je ermee.

Ae Jin: "Dumplings vouwen leer je in de praktijk het best van iemand die het je voordoet. De belangrijkste regels? Je vulling mag niet te nat zijn, de groenten moeten zo fijn mogelijk gesneden zijn en de dumplings mogen elkaar niet meer raken als ze gevouwen zijn."

Goed gevuld

De benaming is afhankelijk van de vulling. Zo heb je 'kimchi mandu' met kimchi, 'gogi mandu' met vlees, 'yachae mandu' met groenten, 'saeu mandu' met garnalen… Je dus kunt varkensvlees, rundvlees, zeevruchten of groenten gebruiken. Tofu is ook een goed vleesalternatief. 'Kullim mandu' zijn mandu zonder deegjasje, ideaal voor als je een glutenvrij dieet volgt.

Stomen, koken, bakken…

Mandu worden gestoomd, gekookt, gebakken of gefrituurd. Afhankelijk van die bereidingswijze worden mandu opgesplitst in gebakken of gegrilde 'gun mandu', gekookte 'mul mandu', gefrituurde 'twigim mandu' en gestoomde 'jjin mandu'.

Wat met de restjes?

Rauwe dumplings zijn niet lang houdbaar in de koelkast: het deeg droogt namelijk uit, ook als ze afgedekt zijn met een keukenhanddoek. Stoom ze daarom meteen, want dan zijn ze nog twee dagen houdbaar in de koelkast. Je kunt ze uiteraard ook invriezen.

Ae Jin: "Doe dat net zoals je zelfgemaakte kroketten zou invriezen: vries ze eerst in op een met bakpapier beklede plaat en zorg dat ze elkaar niet raken. Daarna mag je ze samen in een goed afsluitbare diepvrieszak stoppen en kun je ze maanden in de diepvries bewaren."

De wereld rond

In de grote dumplingfamilie zitten veel onbekende, maar ook heel wat bekende namen. Zowat elk land heeft zijn variant op dumplings, gevulde en gegaarde deegpakketjes.

  • Gyoza: Japans
  • Wonton: Chinees
  • Dimsum: Chinees
  • Bao bun: Vietnamees
  • Pierogi: Pools
  • Manti: Turks
  • Ravioli: Italiaans

Met een extraatje

  • Mandu zijn het lekkerst met een eenvoudige dipsaus, gemaakt van gelijke delen sojasaus en rijstazijn. Ae Jin: "De sojasaus zorgt voor de umamismaak en de azijn voor de nodige aciditeit, die goed past bij bijvoorbeeld gefrituurde mandu. Maar je kunt het ook puur houden of een rijker sausje maken." Combineer bijvoorbeeld sojasaus met dun gesneden groene ui, gehakte knoflook, sesamzaadjes, sesamolie en een beetje gochugaru (Koreaans chilipoeder).
  • Je kunt de mandu bij het serveren ook afwerken met sesamzaadjes, gehakte lente-uitjes en chiliolie.

Lekker uit eten

Hier eet je Koreaanse mandu:

  1. Maru:  stijlvol, sober, maar zeer verfijnd. Er staan twee soorten mandu op het menu: gestoomde en gebakken. Waterloosesteenweg 510, Elsene. Info: instagram.com/marubru
  2. Mokja!: bij Mokja!, gerund door Ae Jin, kun je niet gewoon eten, maar je kunt er wel terecht voor takeaway-gerechten, catering of diners op maat. Wiedauwkaai 23J, Gent. Info: mokja.be
  3. Table d'Ho: lichte lunch, takeaway of een avondvullend Koreaans diner? Het sympathieke team van Table d'Ho maakt het mogelijk. Gitschotellei 188, Antwerpen. Info: tabledho.squarespace.com

Zelf aan de slag…

Mokja! organiseert regelmatig workshops Koreaans koken én mandu maken. Check wanneer en waar op mokja.be.

Met de juiste ingrediënten!

In België zijn er twee Koreaanse supermarkten, waar je de beste ingrediënten voor mandu koopt.

  • Shilla, Waversesteenweg 1676, Oudergem, shillamart.com
  • Seoul Supermarket, Vlaanderenstraat 35, Gent, @_seoul.supermarket_

Aan de slag met deze heerlijke recepten

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen