Gyoza: wat is het en hoe maak je het?
Makkelijker dan je denkt!
Gyoza zijn heerlijke Japanse dumplings. Zacht vanboven, krokant gebakken aan de onderkant en vol van de lekkerste vullingen. Ook zelf gyoza maken is niet moeilijk en zeker eens het proberen waard. We helpen je even!
Een andere benaming voor gyoza is jiaozi. De oorsprong kan worden teruggevoerd naar China, waar het al duizenden jaren wordt gegeten. Het gerecht werd geïntroduceerd in Japan tijdens de vroege 20e eeuw en kreeg daar de naam gyoza. Vanuit Japan verspreidde gyoza zich naar andere landen in Azië, waar het ook een geliefd gerecht werd.
Zelf gyoza maken
Het lijkt misschien een uitdaging, maar zelf gyoza maken is makkelijker dan je denkt. Je kunt kant-en-klare deegvellen kopen of zelf je deeg maken. Het deeg bestaat uit water en bloem dat je gaat mengen en kneden tot het glad en elastisch is. Daarna kun je het deeg uitrollen tot dunne cirkels en vullen met je favoriete mix. Vergeet niet om de randen van het deeg te bevochtigen met water voordat je ze sluit om ervoor te zorgen dat de gyoza goed dicht blijft.
Mix and match
De vulling van gyoza kan op verschillende manieren worden bereid, afhankelijk van je smaakvoorkeur. De basis bestaat uit gehakt vlees, groenten en kruiden, maar welke soort kies je helemaal zelf. Dit kan gaan van gehakt varkensvlees, fijngehakte kool, lente-uitjes, knoflook en gember tot een vegetarische versie met tofu en kimchi. It's up to you! Hier zijn alvast twee vullingen om eens uit te proberen.
Gyoza garen
Tot slot moet je de gyoza nog garen. Dit doe je als volgt: je verhit wat olie in een wokpan en bak de onderkant van de gyoza zachtjes aan. Zo worden ze krokant aan één kant. Vervolgens voeg je een scheutje water toe en sluit je de pan af met een deksel. Doordat het water gaat verdampen, kunnen de gyoza gaar stomen. Na een vijftal minuutjes haal je het deksel er af, laat je de onderkant nog een klein beetje krokant bakken en klaar.
Een dip voor de afwerking
Gyoza wordt vaak geserveerd met een dipsaus op basis van sojasaus, azijn en sesamolie. Voor wat meer pit kun je ook nog wat chili-olie toevoegen. Je kunt de gyoza dippen in je saus en zo eten of serveren bij ramen of rijst.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!