Welke olie gebruik je best om te frituren?
Goed om te weten!
Frietjes horen bij België zoals, euh, mayonaise bij frietjes. Alleen, in welke olie bak je ze nu best?
Frietjes of gefrituurde hapjes: wie kan ze weerstaan? Alleen, gezond zijn ze niet. Omdat ze zoveel calorieën aanbrengen, wordt aangeraden maximaal 1 keer per week iets uit de friteuse te eten. En ook het vet waarin je frituurt, speelt een rol voor je gezondheid. Welk frituurvet kun je best kiezen?
1 Ga voor vloeibaar
Om te frituren of om te bakken op hoge temperaturen kies je best voor vloeibaar vet of olie: die bevatten relatief weinig verzadigde vetzuren, relatief veel onverzadigde vetzuren en minder transvetzuren. Verzadigd vet verhoogt het cholesterolgehalte in het bloed, terwijl onverzadigd vet het juist verlaagt. Beter voor de cholesterol dus, en voor je hart en bloedvaten. Het ouderwetse blok ossenwit mag dan wel extra lekker zijn, het is minder gezond.
2 Ga voor plantaardig
Frituren doe je het best in vet van plantaardige oorsprong: arachideolie, zonnebloemolie, olijfolie… Er zijn veel oliën geschikt voor warme bereidingen, maar kijk voor alle zekerheid altijd op de verpakking. Frituur alleen nooit in extra vierge olijfolie: bij verhitting tot hoge temperaturen komen er schadelijke stoffen vrij.
Weetje: alle oliën brengen evenveel calorieën aan. Er bestaan dus geen light frituuroliën. Wil je besparen op calorieën, dan kies je beter voor ovenfrietjes of hapjes uit de airfryer.
3 Speciale frituurolie is het beste
Je geeft best de voorkeur aan speciale frituurolie: die is samengesteld uit verschillende plantaardige oliën en is goed bestand tegen hoge temperaturen.
4 Filter de olie na gebruik
Frituurolie kun je meer dan één keer gebruiken, maar ook niet onbeperkt: na 6 à 8 keer frituren is de olie 'op' en vormen zich schadelijke stoffen bij verhitting. Dat komt onder meer door vervuiling van de olie – bijvoorbeeld kleine stukjes aardappel die verbranden, kruimeltjes paneermeel van de kroketjes die in de olie blijven drijven… Filter daarom na elk gebruik de olie en noteer hoe vaak je ze al gebruikt hebt. Vervang ook altijd alle olie ineens en leng niet aan met nieuwe olie: dan hou je de vervuiling in de olie.
5 Ook de vorm van de frietjes en het bakken zelf speelt een rol
Wist je dat dunne frietjes meer olie opnemen dan dikkere frieten? Je snijdt ze dus beter wat dikker. Frituur geen grote hoeveelheden ineens: dan daalt de temperatuur van het vet en nemen de frietjes meer olie op. Verhit frituurolie ook nooit boven de 175°C: die temperatuur is hoog genoeg om de frietjes meteen te laten verzegelen door de hete olie, zodat er niet meer vet kan binnendringen, maar bij hogere temperaturen worden schadelijke stoffen gevormd.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!