Vegan koekjes: puur plantaardig
Zonder zuivel of eitjes
Vegan koken? Geen probleem! Maar wat neem of geef je dan bij de koffie? Vegan koekjes, natuurlijk! Met onze tips en receptjes bak je ze snel en makkelijk zelf.
Voor vegan koekjes moet je het ei en de boter door plantaardige alternatieven vervangen. Voor boter is plantaardige vetstof of olie een makkelijk alternatief. Maar wat met de eieren? Gelukkig bestaan er genoeg ingrediënten die hetzelfde doen.
En, goed nieuws: soms hoef je het ei niet eens te vervangen omdat het eigenlijk niet echt nodig is. Zoals in dit recept voor simpele zandkoekjes. Neem wel plantaardige vetstof in plaats van de boter uit het klassieke recept.
Recept voor vegan koekjes
Ingrediënten voor 4 personen
- 100 g suiker
- 200 g plantaardige margarine
- 300 g bloem
- 2 tl bakpoeder
- snuifje zout
- Snij de margarine in blokjes. Meng ze eerst met de suiker (niet te lang, de margarine mag niet te zacht worden), daarna met de gezeefde bloem.
- Kneed met de vingertoppen tot een zanderig deeg. Rol het in plasticfolie en laat het een uurtje opstijven in de koelkast.
- Rol het deeg uit ( 0,5 à 1 cm dik) op een met bloem bestoven werkvlak. Steek er met vormpjes koekjes uit.
- Leg ze op voldoende afstand op bakpapier op de bakplaat. Bak ze 15 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C, tot de randjes iets donkerder kleuren.
- Maak de koekjes voorzichtig los van het bakpapier en laat ze afkoelen op een taartrooster.
Lees ook …
- 5 x vegetarische alternatieven voor gelatine
- Aquafaba: het vegan antwoord op opgeklopt eiwit
- Klassiekers op grootmoeders wijze: zo maak je ze veggie of vegan
- Veganisme: wat is dat eigenlijk?
- 3x volledig vegan kerstmenu
Je kunt niet alleen koekjes zonder eitjes maken. Hieronder vind je nog 12 ideetjes voor veganistisch gebak.
12x veganistisch bakken
Wil je deze recepten bewaren? Dat doe je met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.