Meest recente artikelen

De eerste salades van het voorjaar

Stop de lente in een slaatje

De eerste salades van het voorjaar Receptenset

Daar is de lente, daar zijn de eerste salades van het voorjaar! We duiken de moestuin in en gaan aan de slag met topgroenten en -kruiden van bij ons.

Met de lekkerste ingrediënten van het voorjaar maak je de beste salades klaar. Denk aan…

  • Rabarber is één van de ­eerste groenten die onder het voorjaarszonnetje wakker wordt in de moestuin. Het rabarber­seizoen start eind maart en eindigt eind juni, maar hangt ook af van de weersomstandig­heden. De groen-rode stengels zijn zuur en het lekkerst als ze nog niet te dik zijn. Kies dus voor ­jonge, dunnere rabarberstengels. Verwerk ze in gebak en confituur, maar ook in een fris slaatje.
  • Jonge groene blaadjes zoalsspinazie,posteleinenveldsla luiden de start van het salade­seizoen in. Ze hebben allemaal een andere, specifieke smaak, maar hebben één ding gemeen: hun blaadjes zijn lekker knapperig als ze fris geoogst zijn. Vind je het toch nog een tikkeltje te koud voor salades, dan kun je deze blaadjes perfect in een soep of lentestoempverwerken.
  • Groene of witte asperges: aan jou de keuze! De witte asperges worden – meer dan terecht – het witte goud genoemd en hebben een korter seizoen dan de groene. Ze groeien onder de grond, terwijl de groene exemplaren boven de grond groeien en door het zonlicht mooi kleuren. Je kunt ze rauw eten, blancheren, grillen of verwerken in een soep.
  • De eerste Mechelse bloemkooltjes zijn prachtig wit. Dat komt doordat de groene schutbladen de roosjes perfect beschermen en de bloemkool nog klein van formaat is. Een bloemkool die al wat meer zonlicht heeft gezien, kleurt iets geler. De eerste bloemkoolroosjes kun je perfect rauw eten, ze zijn knapperig van structuur. Gooi het groen niet weg: de jonge groene blaadjes kun je mee blancheren of in de oven roosteren.

Lees ook …

Pluk het voorjaar met deze salades

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Supercrunchy salade van bloemkool & broccoli
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Supercrunchy salade van bloemkool & broccoli

Pastasalade met rucolapesto en groene asperges
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Pastasalade met rucolapesto en groene asperges

Granensalade met radijzen, tuinbonen en buffelmozzarella
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Makkelijk

Granensalade met radijzen, tuinbonen en buffelmozzarella

Salade van groene asperges met gerookte zalm, ei en waterkersdressing
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Salade van groene asperges met gerookte zalm, ei en waterkersdressing

Groene salade met gepekelde radijzen, avocado, grijze garnaaltjes en bieslook-yoghurtdressing
  • Minder dan 30 minuten
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Groene salade met gepekelde radijzen, avocado, grijze garnaaltjes en bieslook-yoghurtdressing

Caesar salade met asperges en konijn
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Iets duurder
  • Erg makkelijk

Caesar salade met asperges en konijn

Salade met geroosterde bloemkool, rabarber en krokante ham
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Salade met geroosterde bloemkool, rabarber en krokante ham

Boontjessalade met ­kruidenvinaigrette
  • Minder dan 30 minuten
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Boontjessalade met ­kruidenvinaigrette

Salade van jonge prei met appel en ­hamroosjes
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Salade van jonge prei met appel en ­hamroosjes

Krieltjessalade met asperges
  • Tussen 30 minuten en 1 uur
  • Goedkoop
  • Erg makkelijk

Krieltjessalade met asperges

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen