Spruitjes: een geweldige wintergroente
Meer dan een minikooltje
Dat jij dit dossier over spruitjes hebt aangeklikt, betekent vast dat jij tot de fans van deze wintergroente mag gerekend worden. Wanneer je ze met liefde klaarmaakt, is de spruit een echte seizoenstopper. Hoe ze het best bereidt, tips, trucs en recepten: je vindt het hier allemaal.
De spruit is een op-en-top Belgische klassieker. De rest van de wereld kent spruitjes immers als 'Brussels sprouts', eenvoudigweg omdat ze in het Brusselse ontwikkeld werden. De minikooltjes groeien in de oksels van de bladeren van de spruitjesplant. Het seizoen loopt dan wel vanaf augustus, wij kennen spruitjes vooral als lokale wintergroente. En het goede nieuws is dat je er nog tot de lente van kunt genieten.
Niet iedereen is echter fan van het karakteristieke bittere aroma en luchtje. Die danken de minikooltjes aan de glucosinolaten. Dat zijn zwavelhoudende verbindingen die van nature voorkomen in bepaalde groenten en kruiden, zoals koolsoorten. Ze geven bijvoorbeeld ook broccoli en waterkers hun typerende smaak. Het geheim van lekkere spruitjes zit 'm vooral in het juist klaarmaken van de wintergroente. Met onze tips en recepten lukt dat zeker.
Spruitjes: alles wat je wil weten over deze wintergroente
Waarom je ze best wat vaker op het menu zet, hoe je spruitjes verkocht krijgt aan je kroost én de allerlekkerste en meest verrassende recepten: we hébben het.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!