7 dingen die je nog niet wist over spruitjes
En onze lievelingsrecepten
Spruitjes zijn weer helemaal hip. En terecht, want fijngesnipperd in een slaatje of krokant geroosterd zijn ze onweerstaanbaar. Wij delen enkele weetjes én onze favoriete recepten.
Ze zijn écht Brussels
De naam zegt het zelf: 'Brussels Sprouts' of 'Choux de Bruxelles' zijn een van oorsprong Belgische lekkernij. Het gebied rond Brussel stond lang bekend om zijn uitstekende spruitjesteelt.
Zo groeien spruiten
Het kooltje groeit in de oksel van de spruitjesplant. Het is een van de mooiste planten om te zien groeien en ze kunnen tot wel een meter hoog worden. Op sommige biomarkten kun je zo'n tak spruitjes op de kop tikken.
Dan smaken ze het best
Spruiten zijn pas op-en-top van smaak als er een eerste keer nachtvorst geweest is. Helaas moeten we daar de jongste jaren wel lang op wachten. De smaak van de spruitjes verandert tijdens het seizoen. In november smaken ze nog wat bitter, in maart zoeter. Het zetmeel in de spruiten wordt onder de invloed van de koude nachten immers omgezet in suiker.
Zo maak je ze kindvriendelijk
Maak spruitjes kidsproof: combineer ze met fruit zoals appel, veenbessen of druiven. Dadels, sinaasappel of granaatappel doen het ook goed. Probeer het zelf eens uit met deze recepten:
Zo maak je ze schoon
Snij voor het koken ‘het kontje’ weg en maak onderaan een kruisje in de spruitjes. Verwijder ook eventuele gele blaadjes.
Zo vermijd je spruitjeslucht
Geen fan van die typische spruitjesgeur? Roerbak de spruitjes of gaar ze in de oven. Wil je ze toch liever koken? Voeg dan een scheutje melk of een korst oud brood toe aan het kookwater. In dit artikel vind je nog meer tips.
Zo blijven ze mooi groen
Een beetje bakpoeder in het kookwater zorgt ervoor dat de spruitjes hun frisse groene kleur behouden. Simpel, maar effectief!
Onze favoriete recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!