Boerenkool is back
Het nieuwe powerfood komt van bij ons
Boerenkool – of kale – is weer helemaal ín, zoveel is zeker. Van eenvoudige boerenkost tot rasecht ‘hipsterfood’, dit supergezonde kooltje kan echt alles aan.
Wat een kanjer!
• Boerenkool is niet hetzelfde als groene kool: boerenkool heeft blaadjes die krullen aan de randen, groene kool of savooikool heeft meer een gebobbeld blad. Boerenkool groeit aan vrij lange stengels, groene kool heeft een typische koolvorm.
• Boerenkool vind je ook als krulkool in de winkel, maar echte hipsters noemen haar kale (spreek uit: keel).
• Kale is superpopulair de laatste jaren, in de Verenigde Staten zijn ze er helemaal wild van! Boerenkool zit namelijk vol antioxidanten en wordt beschouwd als een superfood. Het bevat heel veel vitamine K, A en C en ijzer en is goed voor je immuunsysteem, weerstand, botten en gebit.
• Boerenkool is het lekkerst tussen oktober en maart. Je bewaart de stengels het best ongewassen in de koelkast: zo blijft de kool nog vijf dagen goed.
• Van gewone stamppot met worst over groene smoothies tot chips van boerenkool: het kan allemaal. Het gekste recept met
boerenkool? Dat moet de boerenkoolmartini van het hippe New Yorkse restaurant Chalk Point in Soho zijn. Vier- à vijfhonderd van die drankjes gaan er per week over de toonbank…