Meest recente artikelen

Pruimentijd! Ideeën met het fruit van het moment

Superlekker vanaf augustus

Pruimentijd! Ideeën met het fruit van het moment Artikel

Groene pruimen, gele pruimen, rode pruimen, blauwe pruimen, in de late zomer zijn deze steenvruchten er in overvloed - net als perziken en nectarines. Het pruimenseizoen begint in juli en eindigt in september maar het hoogtepunt ligt in augustus. Ook gek op dat lekkere fruit van hier? Ontdek dan welke soorten er allemaal zijn en wat je ermee kunt maken.

Pruimen zijn op hun best in de maanden augustus en september. Een pruim wordt niet voor niets de koningin van de nazomer genoemd! Vandaar ook dat veel rassen het Franse woordje 'reine' in hun naam hebben. De kleuren van deze steenvrucht variëren van geel over rood tot blauwzwart en ze hebben een zoetzure smaak. De meeste pruimen worden geïmporteerd uit Frankrijk, maar er bestaan ook Belgische soorten.

Verschillende soorten pruimen

Reine-claude: ongetwijfeld een van de beroemdste pruimsoorten. Deze kleine groene rakkers zitten bomvol smaak en zijn supersappig.
Mirabel: schattige goudgele exemplaren. Meestal iets kleiner dan de gewone pruim. Je snoept er meteen een mandje van leeg. Het vruchtvlees is heel zoet en je haalt het steentje er zo uit.
Reine-victoria: grote eivormige, paarsrode pruimen met sappig geel vruchtvlees. Opletten: een grote pruim heeft ook een grote pit. De Belgische pruimensoort bleue de Belgique lijkt qua vorm en smaak heel hard op de reine-victoria.
Opal: kleine paarse pruimen met geelgroen vruchtvlees en een van de eerste soorten die eind juli al plukrijp is. Het is een geliefd pruimpje bij kinderen, want ze hebben een kleine pit en smaken heel verfijnd en zoet. Lekker in confituur.
Kwets: een uitzonderlijk grote paarse pruim met oranjegeel vruchtvlees. Ze is vast van structuur en heeft een wat wrange smaak. Ze is ideaal om te bakken of te drogen, want ze heeft een hoog suikergehalte.

Kopen

Pruimen vind je in het seizoen gemakkelijk in de supermarkt. Meestal worden ze geïmporteerd. Kies bij aankoop voor stevige exemplaren met een gave schil. Laat te harde, maar ook gedeukte exemplaren links liggen, die zullen snel rotten en de rest van het fruit doen bederven. Pruimen zijn enkel lekker als ze helemaal rijp zijn, dan geeft de schil een beetje mee.

Uit de tuin

Heb je zelf een boom in de tuin staan, dan heb je geluk! Oogst pruimen pas als ze helemaal rijp zijn, want na het plukken rijpen ze niet meer door. Een onrijpe pruim smaakt zuur – je snapt meteen waar het woord 'zuurpruim' vandaan komt als je er in eentje bijt!

Te veel pruimen ineens rijp aan je boom? Verwerk ze dan tot moes: die kun je invriezen om er later confituur of chutney mee te maken. Pel de pruimen (zoals je dat met een tomaat zou doen, in kokend water) en verwijder de steen. Kook het vruchtvlees op met enkele eetlepels water en laat de moes goed afkoelen vooraleer 'm in de diepvriezer te doen.

Bewaren

Pruimen bewaar je in tegenstelling tot veel andere soorten fruit het liefst wel in de koelkast. In de groentelade kun je ze tot maximum vijf dagen houden. Wist je dat de meeste pruimsoorten donkerder kleuren als ze rijper worden?

Bereiden

Even spoelen onder lauw water en met schil uit het vuistje eten: superlekker! Pruimen werken laxerend, dus let wel op hoeveel je er snoept. Pruimen worden zowel in zoete als hartige gerechten gebruikt. Aanraders zijn natuurlijk taart en confituur, maar probeer ook eens ijs of chutney.

Met deze recepten kun je alvast aan de slag

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen