Zo bouw je de perfecte ovenschotel op in laagjes
Bordje comfort
Een avondmaal waar je het hele gezin blij mee maakt? Een dampende ovenschotel, natuurlijk! Wij vertellen je hoe je ze best opbouwt en geven je enkele lekkere recepten mee voor dé perfecte ovenschotel.
Heb je nog wat restjes in de koelkast liggen? Maak er een lekkere ovenschotel van! Dankzij deze methode maak jij de lekkerste ovenschotels!
Laag 1: vlees(vervanger) of vis
Gehakt, kip, kalkoen, lams,…: je kan zowat elk stukje vlees verwerken in een ovenschotel. Ga je voor gehakt, gebruik dan geen té mager gehakt, want dat droogt uit door de warmte. De beste gehaktsoorten voor ovenschotels zijn gemengd varken-kalfsgehakt, varkensgehakt of lamsgehakt. Of maak er eens eentje met vis, want ook daar kan je eindeloos mee experimenteren! Tover je liever een vegetarische ovenschotel op tafel? Ga dan voor vleesvervangers als quorn of tofu, of gebruik andere vervangers als hardgekookte eieren of portobello's. Door je vlees(vervanger) of vis onderaan je ovenschotel te leggen, zal het lekker sappig worden!
Laag 2: groenten
Zijn je kinderen moeilijke eters? Dan is een ovenschotel de perfecte manier om je kinderen groenten te leren eten! Je kan er alle groenten in verwerken, zonder dat dit opvalt voor de kinderen. Wanneer je verschillende groenten combineert, let je er best wel op dat deze ongeveer dezelfde gaartijd hebben. Harde groenten kan je op voorhand best even stoven of koken.
Laag 3: aardappel, pasta, quinoa,…
De middelste laag van je ovenschotel bestaat uit aardappelen (in schijfjes, puree,…), rijst, pasta of quinoa. Gebruik je puree? Voeg er dan een klontje boter aan toe. Anders wordt je ovenschotel droog en brokkelig. Wanneer je je ovenschotel niet te zwaar wil maken, kan je deze laag ook overslaan. Serveer de schotel dan met wat (stok)brood.
Laag 4: saus
Tomatensaus, kaassaus,…: ook met de sauzen in je ovenschotel kan je heel wat verschillende kanten uit. Zorg voor voldoende saus, maar overdrijf ook niet. Anders zal je ovenschotel wak worden. Maak je een ovenschotel op basis van tomatensaus? Voeg dan minstens 400 ml extra passata toe.
Laag 5: topping
Werk je schotel af met een laagje puree met kaas of saus. Een ovenschotel is geen ovenschotel zonder een krokant korstje. Kaas is dé klassieke topping, maar wissel ook eens af met broodkruim, noten, pitten… Ontdek hier dé tips & tricks voor het lekkerste korstje.
6x perfecte ovenschotel
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!