Dit is het verschil tussen groene, gele, rode en oranje paprika
Het verschil zit ‘m niet enkel in de kleur, maar ook in de smaak en de voedingswaarden!
Iedereen heeft wel z’n favoriete kleur paprika. De andere soorten gebruik je dikwijls om wat extra kleur aan je gerecht toe te voegen, maar wat is het verschil nu eigenlijk?
Als groentje begonnen
Wist je dat alle paprika's als groen begonnen zijn? De paprika's die groen in de winkelrekken liggen, worden vroeg geplukt, terwijl de andere blijven hangen om te rijpen. De ene soort wordt geel, de andere oranje en rood. Ze hebben dus simpelweg wat meer tijd gekregen om te rijpen.
Verschil in smaak
De rode paprika is met z'n zoete smaak Vlaanderens favoriet. Ook de oranje neigt naar de zoetere kant. De gele hangt dan weer tussen zoet en bitter, en groen is omwille van het kort rijpingsproces de bitterste van allemaal. Ze hebben dus elk hun eigen smaak en schitteren op hun beurt in heel wat gerechten.
Verschil in voedingswaarden
Naast de smaak, zit er ook een verschil in voedingswaarden:
- De rode en oranje paprika bevat bètacaroteen, een stof dat je lichaam omzet in vitamine A. Het komt van nature voor in heel wat oranje en rode ingrediënten en is erg belangrijk voor je afweersysteem.
- De gele paprika bevat meer vitamine C: een belangrijke antioxidant en goed voor je energiepeil.
- De groene paprika is koploper op het vlak van vitamine K en vezels: goed voor je bloed, botten en tanden.
Heerlijk, deze gerechten met paprika!
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!