Meest recente artikelen

Zo maak je de perfecte aardappelkroketten

Geen feest zonder kroketjes

Zo maak je de perfecte aardappelkroketten Artikel

Geen feest zonder kroketten! Duitsland en België zijn de enige landen die hun kroketjes zo hoog in het vaandel dragen. Koester ze dus... Weten hoe je zelf de allerbeste aardappelkroketten kunt maken? Wij leggen het hier haarfijn uit. Zo mislukken ze nooit meer!

Aardappelkroketten smaken altijd, maar zijn nog lekkerder als je ze zelf kunt maken. Wij leren je hoe je de perfecte aardappelkroket op tafel tovert. Perfect om eens uit te proberen tijdens de feestdagen en een lekker extraatje bij je kerstmenu.

De aardappelkroket is eigenlijk aardappel, puree en friet in één. Ze is knapperig, goudbruin en smeuïg en verschijnt vaak op de feesttafel. Aardappelkroketten zijn trouwens typisch Belgisch, in Frankrijk en Nederland zul je ze maar zelden geserveerd krijgen. Het woord is dan wel Frans, in Frankrijk werden de eerste kroketten vooral met vlees gevuld. Onze geliefde aardappelkroketten werden al bedacht in het midden van de negentiende eeuw, toen werden ze nog 'krakerkens van aardappelen' genoemd.

Leve de krokettenmaker!

Het makkelijkst maak je kroketjes met een krokettentoestel, de zogenaamde 'Millecroquettes', uitgevonden door de Antwerpse poelier Gaspard Thienpont in 1962. Al snel was dit wonderding te vinden in zowat alle Vlaamse keukens.

Heb je die machine niet in huis, gebruik dan een spuitzak met een brede opening van 3 cm diameter. Spuit in een vlotte beweging de puree op een bebloemd werkblad. Snij deze lange worst in stukjes van 6 centimeter. Dat lukt het best met een touwtje.

Als je evenmin een spuitzak in huis hebt, kun je de kroketten ook gewoon met de hand vormen. In dat geval zijn balletjes het makkelijkst te rollen. Een kleine ijsschep helpt je om alle balletjes even groot te maken. Als je kroketjes allemaal even groot zijn, zijn ze straks ook tegelijk klaar bij het frituren.

Proper paneren

Paneren is een 'vuil' werkje, waarbij je handen vaak volhangen met plakkerige smurrie. Probeer daarom met één hand de kroketjes van de bloem naar het ei, dan naar het paneer­meel en tot slot op de schaal te verplaatsen en hou je andere hand schoon. Zet voor alle zekerheid een kommetje water klaar, zodat je je vuile hand kunt spoelen als plots je telefoon gaat.

Zo lukt het zeker!

Met onze stap-voorstap-tips maak je de perfecte kroket: stevig, smeuïg vanbinnen en krokant vanbuiten.

1. De aardappelen

• Kies voor bloemige of kruimige aardappelen, die bevatten veel zetmeel waardoor de kroket stevig blijft. Bintjes zijn prima geschikt, maar ook de frieslander, santé, turbo, eigenheimer en irene zijn prima kroket­aardappelen.

Snij de aardappelen net voor het koken in gelijke, niet te kleine stukken. Als de stukken niet even groot zijn, zal het ene stuk al gaar zijn en te veel vocht opnemen, terwijl het andere nog niet gaar is en dus niet voor binding zal zorgen.

• Laat de aardappelen goed 'bloemen', terwijl je ze stevig opschudt en laat ze dan nog even 'uitdampen'. Het is belangrijk dat de puree niet te nat is, want als je straks de kroketten bakt, zal het vocht er te snel uit willen en kan de kroket barsten.

2. De puree

• Maak een fijne puree met behulp van een roerzeef (of passe-­vite), zodat er zeker geen brokjes meer in zitten. Je kunt eventueel ook een eetlepel aardappelzetmeel toevoegen, zodat de puree steviger wordt.

• In tegenstelling tot een normale puree voeg je geen boter toe. De boter kan de puree doen schiften bij het frituren.

• Zorg ervoor dat de puree wat afgekoeld is voor je de kroketjes gaat vormen. Spreid hem uit op een bakplaat of in een lage schaal en dek hem af met vershoudfolie. Laat de puree zo lauw worden.

3. Het rollen

• Bestrooi het plankje van het krokettentoestel of de plank waarop je de kroketjes zult spuiten of leggen met een laagje bloem. Zo plakken ze er niet aan.

• Maak je kroketten niet groter dan 6 centimeter, want dan duurt het te lang voor ze gebakken zijn en kunnen ze toch nog openbarsten. Snij je kroketten in gelijke stukken met behulp van een touwtje.

4. Het paneren

• Zet genoeg schalen of borden klaar om je gepaneerde kroketjes op te leggen. Het paneerlaagje moet goed droog worden en dat lukt alleen als de kroketjes niet tegen elkaar liggen. Laat de kroketten zelf ook minstens een uur drogen voor je ze paneert.

• Paneer de kroketten à l'anglaise: haal ze eerst door de bloem, dan door het ei en tot slot door het paneermeel. Je kunt een heel ei of enkel de dooier gebruiken, maar klop het sowieso goed los.

• Je kunt het paneermeel ook vervangen door panko. Panko bestaat uit kleine stukjes gedroogd brood en is iets zoeter en luchtiger dan paneermeel.

• Vergeet niet ofwel het ei ofwel het paneermeel te kruiden met peper en zout.

• Let erop dat er geen 'gaten' in het jasje van je kroketjes zitten: elk kroketje moet goed bedekt zijn met paneermeel, zodat bij het frituren het vet niet in de kroket trekt. Wil je zeker zijn dat alles een laagje paneermeel heeft gekregen, dan kun je de kroketten twee keer paneren. Het korstje wordt dan wel erg dik.

5. Het frituren

Leg niet te veel kroketten tegelijk in de frituurolie, want dan zakt de temperatuur van de olie snel en vallen de kroketten uit elkaar.

Beter bewaren

• In de koelkast kun je verse kroketjes een dag of drie bewaren. Zorg er wel voor dat ze los van elkaar bewaard worden: leg ze in een grote bewaardoos met wat ruimte tussen elke kroket. Je kunt in twee laagjes werken, met een vel bakpapier ertussen.

• In de diepvries kun je verse kroketjes drie maanden bewaren. Wil je ze invriezen, leg ze dan los van elkaar op een platte schaal en laat ze zo bevriezen. Later kun je de bevroren kroketjes dan in een bewaardoos of diepvrieszakje steken.

Goed om te weten

Je hoeft aardappelkroketten niet te ontdooien voor je ze bakt. Je kunt ze zo vanuit de diepvries in de frituurpan doen. Bak wel niet te veel diepgevroren kroketten tegelijkertijd, want dan koelt het frituurvet te veel af.

In de airfryer?

Voor de oven en de airfryer vind je in de winkel speciale kroketten, waar stoffen aan toegevoegd zijn die het korstje mooi doen kleuren. Dat hebben je zelfgemaakte kroketjes niet. Je kunt je homemade kroketjes wel bakken in de oven of de airfryer, maar ideaal is het niet: ze zullen minder mooi kleuren en de smaak zal ook minder rijkelijk zijn. Wil je het toch doen, bestrijk ze dan voor het bakken met een kwastje met wat olie.

Zelf aardappelkroketten maken: zo doe je het

  1. Om 25 tot 30 aardappelkroketten te maken heb je 1 kg bloemige aardappelen (bintjes), 3 eieren, 200 g paneermeel, verse nootmuskaat, bloem, arachideolie, peper en zout nodig.
  2. Schil de aardappelen, snij ze in mooie gelijke stukken. Kook ze volledig gaar in gezouten water. Giet af en zet de aardappelen nog even op het vuur om ze helemaal te laten drogen. Schud op zodat ze niet aanbranden. Hoe minder vocht, hoe beter je kroketjes.
  3. Pureer de aardappelen met een passe-vite of roerzeef. Zorg dat er geen stukjes meer in zitten en voeg 2 eidooiers toe. Het eiwit gebruiken we later. Kruid met peper, zout en versgeraspte nootmuskaat. Roer stevig. Eventueel kun je ook wat aardappelbloem toevoegen voor meer stevigheid. Laat de aardappelpuree goed afkoelen.
  4. Dit is het moment om Gaspard Thienpont te bedanken. Hij is de uitvinder van de Millecroquettes, dé machine om de ideale kroketjes te maken. Heb je die machine niet in huis, gebruik dan een spuitzak met een opening van 3 cm diameter. Spuit in een vlotte beweging de puree op een bebloemd werkblad. Snij in stukjes van 5 centimeter. Dat lukt het best met een touwtje.
  5. Einde 19de eeuw noemen ze aardappelkroketten nog 'krakerkens van aardappelen'. Tijd dus om voor een krokant korstje te zorgen. Zet drie kommetjes klaar: eentje met de bloem, eentje met de 3 losgeklopte eiwitten en eentje met het paneermeel. Haal de kroketjes achtereenvolgens nauwkeurig door de drie kommetjes. Zorg dat ze telkens helemaal bedekt zijn met paneermeel. Alleen zo krijg je de perfecte kroket: smeuïg vanbinnen, krokant vanbuiten.
  6. Verhit de arachideolie in de friteuse tot 180°C. Laat de kroketten vervolgens heel voorzichtig zakken in de olie. Doe er niet te veel tegelijk in, anders kunnen ze openbarsten. Smakelijk!

Kroketjes 3x anders

Wil je graag eens een variant maken op de klassieke aardappelkroketten? Deze drie suggesties zijn echte aanraders!

  1. Kleurrijke versie: vervang de aardappel door pompoen of broccoli om te verrassen met een kleurrijk kroketjes.
  2. Krokante versie: paneer de kroketjes twee keer voor échte 'krakerkens'.
  3. Extra feestelijke versie: meng het paneermeel met lichtgeroosterde amandelschilfers en paneer daar je kroketjes mee.

De lekkerste recepten voor bij aardappelkroketjes

 

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook…

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen