5 tips voor de beste restjeslunch
En zo neem je ‘m makkelijk mee
De verleiding om ’s middags snel een broodje of salade te kopen is groot, maar die zijn vaak duur en minder gezond dan ze suggereren. Dé oplossing: een homemade restjeslunch met overschotjes uit je koelkast. Zo pak je het aan…
De twee belangrijkste redenen waarom je vaak zelf geen lunch klaarmaakt? Geen tijd en zin om na een lange werkdag of in het weekend nog te mealpreppen óf je vindt enkel wat maaltijdoverschotjes in de koelkast. Maar dan hebben we goed nieuws: dankzij onze tips zijn die overschotjes een ideale basis om met weinig moeite toch iets lekkers voor in je lunchbox in elkaar te flansen. En het is nog duurzaam ook! Vijf tips om mee aan de slag te gaan, en we vertellen ook nog hoe je die restjeslunch heelhuids op je werk krijgt.
5 basistips voor de beste restjeslunch
1 Ga voor eieren
Ze zitten bomvol gezonde eiwitten, geven je een voldaan gevoel en zijn erg veelzijdig. Met een restje groenten en enkele losgeklopte eieren bak je snel een frittata of een omelet. Bovendien zijn het echte smaaksponsen: je kruidt ze met gedroogde specerijen zoals kerrie- of paprikapoeder of verse kruiden en je restjeslunch smaakt elke keer anders.
2 Boost je restjeslunch met een dip
Met een lekkere dip til je elk restje geroosterde groenten, vis of vlees naar een hoger niveau. Bovendien geeft een dip op basis van groenten of peulvruchten zoals avocado, kikkererwten of witte bonen je extra energie.
3 Klinkt logisch: maak een salade
Zorg dat je de basis voor een salade in huis hebt en hou daarbij rekening met het seizoen. Een zomerse salade maken met sappige zoete tomaten en pluksla uit eigen tuin is niet moeilijk, maar in de herfst ga je minder snel voor slaatjes omdat het aanbod seizoensgroenten dan minder groot is. Denk op zo'n moment 'out of the box' en maak een slaatje met voorgegaarde rode bieten of knapperig witloof. Werk de salade af met gestoofde appel of peer en krokante noten.
4 Wrap it up
Wraps zorgen altijd voor een verrassing in de lunchbox. Een restje groenten, kip of zalm verdwijnt zo in een gezonde wrap. Je hoeft niet per se tortilla's in huis te hebben. Klop enkele eieren los met een beetje (plantaardige) melk en bak er dunne omeletjes van om als wrap te gebruiken. Ook van kikkererwten-, amandel- of havermeel kun je snel een gezonde wrap maken. Geef een wrap extra smaak en vitamines met veel verse kruiden en jonge bladspinazie.
5 Serveer soep met een plus
Geroosterde groenten kun je perfect in een heerlijke soep verwerken, het maakt je soep zelfs nog lekkerder. Mix ze fijn met een kant-en-klare bouillon van goede kwaliteit of water met een bouillonblokje en je soep is binnen de 5 minuten klaar. Neem apart nog enkele lekkere toppings mee, zoals geroosterde pitten en zaden, een beetje opgeklopte feta of ricotta of een restje kip, gerookte zalm of garnalen.
Zo neem je jouw restjeslunch mee
- Investeer in een goed afsluitbare lunchbox. Eentje die niet lekt en in de vaatwasser mag. Check bij aankoop altijd de sluiting: het is namelijk extra handig als die van roestvrij staal gemaakt is en niet van plastic. Een extra plus is een lunchbox die ook in de oven of de microgolfoven mag.
- Doe dips, dressings en toppings zoals nootjes of kruidencrumbles in aparte potjes. Zo vermijd je zompige blaadjes sla en verlepte groenten als je na een treinrit enthousiast je lunchbox opent. Werk er je lunch pas mee af op het moment dat je'm wilt opeten.
- Gebruik op warme dagen een koeltasje. Er bestaan ook handige kleine koelelementen die je mee in een lunchbox of in een klein koeltasje stopt.
20x lunch met restjes
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!