Wat doet confituursuiker precies?
Wat is het verschil met gewone kristalsuiker?
In heel wat confituurrecepten wordt confituursuiker of geleisuiker vermeld. Wat is dat precies, en wat is het verschil met gewone kristalsuiker? En hoe gebruik je het? Wij maakten een kort overzicht.
Heb je confituursuiker nodig om confituur te maken?
Traditioneel wordt confituur gemaakt met fruit en gewone kristalsuiker (en eventueel wat citroensap). Da's nog steeds een prima methode, maar het kan best lang duren want als je confituur maakt met gewone suiker moet deze lang inkoken. Bovendien ben je niet altijd zeker van een stevig eindresultaat (zeker als je fruit gebruikt met een laag pectinegehalte, denk maar aan peer, ananas, aardbeien, perziken …). Kortom: je hebt in principe geen geleisuiker nodig om confituur te maken, maar we raden het wél aan.
Wat is confituursuiker precies?
Confituursuiker (ook wel geleisuiker genoemd) maakt alles een pak makkelijker. 't Is een mengeling van gewone suiker, pectine en citroenzuur, die het proces van confituur maken optimaliseert. En in tegenstelling tot wat je misschien denkt, is die pectine geen rare en onnodige toevoeging: pectine is een stof die van nature voorkomt in de celwanden van planten en vruchten. In een zuur milieu (fruit, citroensap) vormt pectine bij het verhitten met suiker een gelei en zo zorgt het ervoor dat de confituur opstijft. Kort gezegd: de pectine die in confituursuiker zit zorgt ervoor dat je een stevige confituur krijgt in minder tijd; het citroenzuur ondersteunt de werking van de pectine én maakt je confituur langer houdbaar.
Hoe gebruik je het?
Je leest weleens dat de verhouding altijd 1:1 is als je met geleisuiker werkt, met andere woorden: evenveel suiker als fruit. Ga daar echter niet zomaar van uit! Kijk voor je aan de slag gaat eerst op de verpakking van de geleisuiker. Er zijn namelijk ook al soorten op de markt waarbij je minder suiker hoeft toe te voegen voor hetzelfde resultaat: soms is er maar een halve kilogram suiker nodig per kilogram fruit (dit wordt in recepten aangeduid als 2:1) of zelfs maar een halve kilogram suiker per anderhalve kilogram fruit (aangeduid als 3:1). Volg dus niet zomaar blindelings je recept, of je confituur zou kunnen mislukken – en da's zonde van al dat lekkere fruit, toch?
Hoe krijg je stevige confituur zonder confituursuiker?
Heb je geen geleisuiker in huis, of wil je 't op de traditionele manier proberen? Dan hou je best rekening met de volgende zaken:
- Kies voor fruit met een hoog pectinegehalte zoals de meeste bessen of steenvruchten.
- Voeg een beetje citroensap toe om de natuurlijke pectine in het fruit te versterken. Citroensap houdt bovendien de kleur van je confituur mooi fris.
- Gebruik voldoende suiker (zeker evenveel suiker als fruit).
- Heb geduld – confituur heeft z'n tijd nodig om zachtjes in te dikken op het vuur. Reken minstens 20 minuten.
Toch liever helemaal suikervrij? In dit artikel lees je hoe je confituur zonder suiker maakt, en hier vind je recepten voor suikerarme confituur.
Probeer deze recepten eens!
Waarom wij zo van geleisuiker houden? Test deze recepten eens; je zult meteen merken hoe vlot confituur maken kan gaan.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!