Al jouw vragen over mosselen beantwoord
SOS Sofie
Redactrice Sofie beantwoordt de vragen die in de mailbox van Libelle Lekker binnenkomen. In dit artikel beantwoordt ze al jullie vragen over mosselen. Bekijk zeker ook de video!
Video: al jouw vragen over mosselen beantwoord
Bekijk nog meer video's op ons YouTube-kanaal.
Stephy: "Wanneer eet je best mosselen? Wanneer zijn ze het lekkerste en hebben ze een mooie grootte?"
Vroeger werd vaak gezegd dat mosselen het best waren in de maanden met een R. Dat zijn niet toevallig de koudste maanden van het jaar: het had vooral te maken met de houdbaarheid van de delicate schelpdieren. Nu gekoeld transport de regel is, kunnen we het hele mosselseizoen van mosselen genieten. Dat seizoen loopt van juli tot half april, maar het allerlekkerste zijn ze in september.
Greet: "Wat kan ik nog doen met het kookvocht van mosselen?"
Prima idee om dat niet weg te gooien. Het kookvocht van mosselen kun je nog perfect gebruiken als basis voor een vissoep of -saus of in een risotto. Giet het vocht door een zeef en bewaar het in de koelkast of de diepvriezer.
Caroline: "Ik maak altijd de klassieke combinatie met selder, kan ik ook een andere groente in mijn mosselpot verwerken?"
Jazeker, dat kan! De klassieke mosselgroenten zijn ui en selder, maar waarom zou je niet een keer spelen met andere smaken? Op onze website vind je heel veel mosselrecepten, ook met andere groenten zoals paprika, venkel, tomaten, prei, oosterse groenten … Wat jij maar lekker vindt.
Gerda: "Kan ik mosselen op voorhand klaarmaken?"
Ze helemaal op voorhand klaarmaken en weer opwarmen, dat zou ik niet aanraden: de mosselen worden dan rubberig. Wat je wel kunt doen is de mosselen al goed schoonmaken en ze in de koelkast bewaren, net als de mosselgroenten. Ze klaarmaken duurt maar een paar minuten. Zoals voor alles wat uit het water komt geldt wel: best zo snel mogelijk na aankoop klaarmaken. Schoongemaakte mosselen zouden wij maximaal enkele uren in de koelkast bewaren. Dat doe je best in een vergiet in de groentelade, zodat ze niet in hun eigen vocht liggen.
Annick: "Kan ik ook mosselen op de bbq klaarmaken?"
Dat kan perfect! Het is zelfs een van mijn favoriete hapjes op de barbecue. Ik vul dan een oude kookpot of een aluminium schaaltje met deksel met mosseltjes, mosselgroenten, een fijngesneden pepertje, knoflook, verse kruiden zoals bijvoorbeeld koriander of peterselie en wat witbier en laat de mosseltjes open komen op het vuur. Dan zet ik alles in een grote schaal op tafel, om te sharen.
Ook een papillot met mosselen lukt perfect op de barbecue, of leg eens een restje gekookte mosselen terug in de schelp met een klontje kruidenboter erop. Even laten opwarmen op de grill en klaar!
Manon: Heb je meer kuiswerk aan bouchot mosseltjes?
Bouchotmosselen worden op touwen rond palen gekweekt aan de Franse Atlantische kust. Daar hechten ze zich aan vast met de baard – dat zijn die harige slierten die je wel eens aan een mossel ziet. Zo’n ‘baard’ in je mond is allesbehalve lekker, daarom moet je de mosseltjes – net als gewone mosselen trouwens – goed schoonmaken. Het voordeel van bouchotmosselen is wel dat ze geen zand of krabbetjes bevatten doordat ze niet in contact komen met de zeebodem. Het zijn trouwens net dezelfde mosselen als de Zeeuwse, alleen groeien ze iets trager, waardoor de schelpen kleiner zijn. Maar de smaak van de mosselen is doordat ze in open zee groeien meer geconcentreerd, waardoor veel chefs dol zijn op bouchotmosselen.
Filip: Wat zijn jumbomosselen, en wat is het verschil met andere soorten mosselen?
Als je mosselen koopt, kun je meestal kiezen tussen jumbo, super, imperial, Goudmerk, extra … Die naam zegt eigenlijk alleen iets over de grootte van de schelp, niet over hoeveel mosselvlees erin zit. Extra zijn de kleinste schelpen, goudmerk de grootste. Natuurlijk is de kans dat er een grotere mossel in een grotere schelp zit groter, maar het is geen zekerheid, er kan ook een kleine mossel in zitten. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zeggen de verschillende namen ook niets over de kwaliteit of de smaak.
Sara: “Ik heb geen mosselpot, is dat een probleem?
Nee hoor, helemaal niet. Mosselpotten zijn handig als je individuele porties bereidt. Ze hebben een hoger deksel, waardoor je de mosselen goed kunt opschudden. Heb je geen mosselpot, neem dan gewoon een grote kookpot met deksel en vul ‘m tot maximaal 2/3 van de pot. Zo hebben de mosselen plek genoeg om open te komen én kun je ze makkelijk opschudden.
Frederik: “Kan je gesloten mosselen echt niet meer eten?”
Een mossel die gaar is, gaat vanzelf open. Maar af en toe blijft er eentje toe na het koken. Vroeger werd gezegd dat dat slechte mosselen waren die je niet mocht opeten. Maar meestal is er niks aan de hand en heeft de mosssel gewoon een sterke sluitspier. Wrik mosselen die niet opengaan daarom open met een mesje: meestal zijn ze helemaal oké. Heel af en toe gaat het om een slijkmossel vol zand – daarom open je de mosselen best naast je mosselpot en niet erboven. Hier sommen we op welke mosselen je best niet kan eten.
Carla: “Hoe maak je mosselsaus?”
Ik maak mijn mosselsaus door 2 eetlepels mayonaise met 1 koffielepel mosterd (of meer, als je dat lekkerder vindt) te mengen en roer er kookvocht van de mosselen door tot ik de gewenste dikte krijg. Kruiden naar smaak met peper en zout.
Nadine: “Ik heb nog wat gekookte mosselen over. Hoe bewaar ik ze het best en in welke gerechtjes kan ik ze gebruiken?”
Mosselen die over zijn, haal je best uit hun schelp. Bewaar ze in een goed afgesloten doosje in de koelkast, of vries ze (liefst los van elkaar) in. In de koelkast blijven ze 2 dagen goed, in de diepvriezer 3 maanden. Je kunt de mosseltjes paneren en frituren, ze verwerken in een salade of risotto, ze serveren bij een pasta of in een vispannetje… De mogelijkheden zijn eindeloos. Ga je de mosselen gratineren of met een vinaigrette serveren, dan kun je ook de (goed schoongemaakte) schelpen bewaren om de mosselen in te serveren.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!