Meest recente artikelen

De ultieme kaasfondue: zo krijg je deze klassieker onder de knie

Testkeuken

De ultieme kaasfondue: zo krijg je deze klassieker onder de knie Artikel

Kaasfondue is altijd een goed idee. Het valt bij iedereen in de smaak, 't is makkelijk te maken én het is supergezellig om met z'n allen van te genieten. Wij verzamelden onze beste tips en recepten.

Kaasfondue is een échte winterklassieker. Dankzij deze handleiding lukt het jou keer op keer om de lekkerste kaasfondue op tafel te zetten.

Het ultieme basisrecept

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 400 g geraspte emmentaler
  • 400 g geraspte gruyère,
  • 1 teentje knoflook,
  • 1 kl citroensap
  • 300 ml witte wijn
  • 100 ml kirsch of cider
  • 1 el maïszetmeel
  • snuifje nootmuskaat
  • peper

Zo maak je het

  1. Pel de knoflook en wrijf de fonduepan ermee in. Meng de kaas en doe hem samen met de wijn, het teentje knoflook en het citroensap in de fonduepan. Roer goed om.
  2. Kook het mengsel op een gewoon fornuis (middelhoog vuur) onder voortdurend roeren. Leng het maïszetmeel aan met de kirsch of cider en voeg het mengsel toe aan de kaas. Kruid de kaas met nootmuskaat en peper naar smaak.
  3. Roer nog eens goed om en zet de pan op een fonduestel op tafel. De fondue moet de hele maaltijd lichtjes pruttelen. Roer regelmatig om om schiften te vermijden.

Toptip!

Voeg net voor het opdienen een driehoekje smeerkaas toe aan de fondue en roer alles nog eens goed door. Dat zorgt ervoor dat alle soorten kazen mooi smelten en niet schiften.

Kaasfondue is lekker met

Kaasfondue wordt vaak vergezeld van brood. En dat hoeft niet dagvers te zijn. Integendeel: aan ouder en dus droger brood hecht de kaas zich beter. Kies voor de traditionele blokjes stokbrood, al zijn stukjes rogge- of notenbrood ook heerlijk. Ook heerlijk voor erbij: Gschwellti (ongeschilde krielaardappeltjes), gedroogd vlees, zilveruitjes en augurkjes. Ook een frisse groene salade met een zurige vinaigrette is er lekker bij. Verse kruiden zoals bieslook, tijm en oregano maken het af.

De juiste kaas

Kies altijd kwaliteitsvolle bergkazen die goed gerijpt zijn, zoals gruyère, emmentaler, comté, beaufort, étivaz, abondance… . Laat je adviseren door je kaashandelaar. Zorg dat de kaas op kamertemperatuur is voor je begint te koken, smelt de kaas traag roerend en op een niet té hoge temperatuur. Deze combinatie zal ervoor zorgen dat je fondue de perfecte structuur krijgt en niet klontert. Ook zal het de rekbaarheid van de kaas garanderen, zodat je een mooie egale fondue krijgt.

Heerlijke combinaties:

  •  Traditioneel wordt kaasfondue ‘moitié-moitié’ gemaakt, met de helft emmentaler en de helft gruyère. Dit noemen we ‘fondue neuchâteloise’.
  • Een andere moitié-moitié-combo is ½ gruyère en ½ vacherin fribourgeois, de perfecte mix van een vette en een droge, zoute kaas.
  • 1/3 gruyère, 1/3 sbrinz en 1/3 emmentaler: de harde parmezaanachtige sbrinz geeft een bijzondere, diepe smaak.
  • 1/3 gruyère, 1/3 beaufort en 1/3 comté: romig en intens, deze fondue savoyarde.
  • Italiaanse fonduta valdostana wordt gemaakt met enkel fontinakaas en afgewerkt met melk en een eidooier.

Hartverwarmend

Als je kaasfondue maakt, is het belangrijk dat je pan goed warm wordt én blijft. Een gietijzeren pan wordt gelijkmatig warm, houdt de warmte lang vast en is dus heel geschikt. Een speciale fonduepan wordt ‘un caquelon’genoemd. De meeste fonduepotten zijn gemaakt van gietijzer, geëmailleerd staal of keramiek. Belangrijk is dat de inhoud is aangepast aan het aantal gasten – voor zes personen moet een fonduepot een inhoud van ten minste twee liter hebben. Een warmhoudplaatje op tafel is onmisbaar, zodat de fondue ook aan tafel lekker blijft pruttelen.

Lekker drankje

Een Franse of Zwitserse wijn die hoog op zuren is, is prima geschikt om fondue te maken. Hoe zuurder de wijn, hoe minder kans op schiften. Kies voor een wijn uit de Savoie of een Oostenrijkse of Zwitserse wijn zoals fendant, riesling of apremontKirsch, appelcider of jenever geven ook een extra smaakboost aan je fondue, maar kunnen perfect weggelaten worden als je liever niet te veel alcohol gebruikt.

SOS fondue

  • De fondue is te vloeibaar: voeg een handvol geraspte kaas toe. Is dit niet genoeg, verhoog dan snel de vlam van het fornuis en voeg wat maïszetmeel verdund met een beetje wijn of kirsch toe.
  • De fondue is te dik: verhoog de vlam, voeg een beetje witte wijn toe en roer krachtig door.
  • De mengeling gaat schiften: zet de pot op het vuur. Voeg een koffielepel maïszetmeel verdund in een beetje witte wijn en citroensap toe, breng de fondue kort aan de kook en roer krachtig om.

Op de barbecue

Kaasfondue op een winterbarbecue? Waarom niet! Zorg wel voor een vrij constante temperatuur en gebruik een zeer stevige vuurvaste pan of pot. Zet hem op het rooster aan de zijkant van de barbecue, zodat de kaas niet verbrandt.

De lekkerste recepten voor kaasfondue

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen