Wat is het verschil tussen sushi en sashimi?
En is sashimi wel sushi?
Wie regelmatig sushi bestelt, zal ook al sashimi op de kaart hebben zien staan. Nochtans is het niet helemaal hetzelfde. Maar wat is nu juist het verschil tussen sushi en sahimi?
Sashimi is een echte delicatesse in Japan. Sushi wordt eerder beschouwd als streetfood of iets dat je ook wel zelf kunt klaarmaken. Het is nochtans net zoals sushi een manier om verse rauwe vis te serveren. Maar: ook al bestel je ze bij hetzelfde restaurant, het zijn niet dezelfde gerechten…
Wat is het verschil tussen sushi en sashimi?
Sashimi is het Japanse woord voor 'doorboord lichaam'. De basis van het gerecht zijn superdun gesneden plakjes rauwe vis, of sashimi. Daarvan gaan een vijftal stukjes in een portie.
In Japan wordt dit pure gerecht dikwijls als voor- of bijgerecht gegeten. Het wordt traditioneel geserveerd met sojasaus, wasabi, opgelegde gember en daikon. Daikon wordt ook wel rettich of witte rammenas genoemd.
Niet alleen vis
Het grote verschil met sushi? Sashimi bevat geen rijst. En er zit natuurlijk ook geen norivel om. Omdat er – behalve het snijden met een vlijmscherp mes – geen bereiding aan te pas komt, zijn er geen vaste recepten voor. Je kunt sashimi dan ook maken van heel veel vissoorten.
Populair zijn tonijn, zalm, geelstaart of inktvis. Ook schelp- en schaaldieren kunnen. Denk aan sint-jakobsschelpen, garnalen en krab. Soms wordt het gerecht ook bereid met vlees. Zo kun je soms sashimi bestellen met Japans Kobe-rundvlees of paardenvlees.
Mooi gepresenteerd
Net zoals bij sushi is de presentatie alles. Omdat je met rauwe ingrediënten werkt, moeten ze van de hoogste kwaliteit zijn. En dus met het grootste respect worden behandeld en gegeten. De plakjes worden mooi in een cirkel of lijn gepresenteerd en gekoeld opgediend.
Daarnaast komt de gember, wasabi, fijngesneden daikon of shiso. Shiso zijn de blaadjes van de Aziatische perillaplant. De sojasaus komt in een apart schaaltje. Deze wordt vlak voor het eten vermengd met wasabi, als dip. Je kunt soms ook sesamzaad, citrus of lente-ui op je bord vinden. Eten mag, net zoals bij sushi, met je vingers of met stokjes.
Zelf sashimi maken?
Ontdek hier ons recept voor sashimi van rode zeebaars.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!