Meest recente artikelen

Kaviaar & co: welke soorten viseitjes zijn er en wat is het verschil?

Zilte parels

Kaviaar & co: welke soorten viseitjes zijn er en wat is het verschil? Artikel

Kaviaar oogt erg chic en is bovendien een prima bron van omega 3-vetzuren. Maar wat is nu het verschil tussen steur-, zalm-, forel-, lompvis- en andere soorten viseitjes?

Er zijn vele soorten viseitjes. Je voelt het onderscheid alvast aan je bankrekening. Zeker wat de kaviaar betreft. Maar welke variëteiten zijn? En wat maakt nu precies het verschil? Even een introductie voor je gaat feestshoppen.

Kaviaar

Kaviaar mag enkel zo heten als het gaat om de eitjes van de steur. Het 'zwarte goud' was erg populair in Rusland in het begin van de 20ste eeuw. Tot de wilde steur in 1998 op de lijst van beschermde diersoorten belandde. Na het verbod van kaviaar van wilde steur in 2011 ging het nog meer achteruit. Sindsdien komt kaviaar enkel van gekweekte steur. Na een periode van mindere kwaliteit zit kaviaar nu weer op zijn toppositie.

De eitjes hebben meestal een lichtgrijze tot bijna zwarte kleur, met een fijne parel. Je eet ze het best zo eenvoudig mogelijk. Bijvoorbeeld op een blini met zure room of bij een roereitje. Of op een gekookte aardappel – de befaamde pomme moscovite.

Kenners eten kaviaar graag puur van hun hand. Daarbij brengt de lichaamstemperatuur de eitjes perfect op smaak. Kaviaar schep je enkel met een parelmoeren lepeltje. Inox doet de smaak namelijk oxideren.

Belgische kaviaar

Er is zelfs Belgische topkaviaar. Dé Belgische pionier in kaviaar van gekweekte steur is Royal Belgian Caviar. Zij startten in 2002 met een kweekprogramma van verschillende steursoorten. Intussen zijn Belgische topchefs fan van Royal Belgian Caviar, zoals ambassadeur Gert De Mangeleer. Voor goede kaviaar zijn de voeding van de steur en de kwaliteit van het water cruciaal.

Soorten kaviaar

Er zijn verschillende soorten kaviaar, afhankelijk van het type steur. De Platinum van Royal Belgian Caviar zijn eitjes van een kruising tussen een Russische en Siberische steur. Ze hebben een zilte, romige smaak met een nootachtige toets. De Osietra komt van de Russische steur en heeft een minerale ondertoon.

Zalmeitjes

De feloranje zalmeitjes zijn een stuk groter dan kaviaar. Ze zijn licht gezouten en vrij zacht van smaak. Ze zijn ook lekker op een toastje met zure room. Door de lagere prijs en leuke pletsende textuur is het echter een plezier om ze in een gullere portie te serveren. Bijvoorbeeld als hapje in een glaasje met tomaat of komkommer. Of werk er een luxueuze pasta mee af.

Foreleitjes

De eitjes van de forel kleuren eveneens oranje. Ze zijn wel iets meer doorschijnend en steviger van textuur. Heel lekker bij roomkaas of op rauwe gemarineerde zeebaars.

Lompviseitjes

Lompviseitjes zijn erg klein en bestaan zowel in een zwarte als rode variant. Ze zijn echter wat omstreden. Ze worden namelijk vaak gekleurd en bevatten allerhande E-nummers. Van nature zijn ze immers beige of grijs.

Bottarga

De vreemde vis in de bijt is een specialiteit uit Sardinië. Bottarga wordt gemaakt van de eitjes van de harder. Dit is een relatief onbekende vis die wat op zeebaars lijkt. De eitjes worden nog in de kuitzak gezouten, geperst en gedroogd. Na enkele maanden krijg je een oranjerode massa met een sterke zoute smaak. Ongeveer zoals kaviaar, maar dan nog krachtiger. Rasp de bottarga zoals kaas boven op een bord pasta met knoflook en olijfolie. Je kunt het ook in schijfjes snijden voor op geroosterd brood.

Tobiko

De minuscule rode eitjes die je vaak op sushi aantreft, heten tobiko. Dit zijn de eitjes van een vliegende vis. Ze worden gebruikt voor hun knapperige textuur en opvallend mooie kleur, eerder dan hun smaak.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen