Dim sum: probeer zelf deze hippe Aziatische tapas
Niet alleen dumplings...
Dim sum zijn gefrituurde of gebakken en gestoomde kleine hapjes om te delen, zoals dumplings, bao of spring rolls en gefrituurde kip. Ga zelf aan de slag met deze Chinese tapas!
Brunchen met thee
Dim sum is een ritueel uit de Zuid-Chinese eetcultuur. Het is stokoude foodsharing, vergelijkbaar met de Spaanse tapas of Britse afternoon tea. Vandaag wordt het meestal in het weekend gegeten tijdens een lange brunch met vrienden of familie. Vroeger was het eerder een hapklare snack bij de thee voor arbeiders en reizigers om verder te kunnen tot de volgende maaltijd. De hapjes worden geserveerd met thee.
Meer dan dumplings
De meest bekende dim sum zijn deegvelletjes of gestoomde broodjes gevuld met groente, vlees, vis, lotuswortel of rijst. Het wordt dan ook wel 'ns verward met dumplings – eigenlijk één soort van dim sum. Net zoals Japanse gyoza gevulde flapjes die eerst gestoomd worden en daarna gebakken in een pan.
Op het menu
Het menu bevat een grote variëteit aan gestoomde broodjes, flapjes, loempia's en rijstnoedels. Die bevatten een breed scala aan vullingen, van varkensvlees over garnalen en kip tot groenten. Ze worden geserveerd in de typische bamboe stoommandjes. Je kunt ook inspiratie vinden in andere Aziatische keukens zoals de Vietnamese of Koreaanse.
Enkele voorbeelden van dim sum
- Siu mai: open dumplings met varkensvlees of garnalen
- Har gau: gestoomde garnalenballetjes in een deeg van tarwemeel en tapioca.
- Cheong fan: groenten, gamba's, varkensvlees of rundvlees in een rijstvel.
- Potstickers: een deegbal met groenten en gehakt, gestoomd en daarna krokant gebakken in de pan.
- Char siu bao: gestoomde broodjes (of bao) gevuld met plakjes geroosterd varkensvlees met soja-, sesam- en oestersaus.
- Chun Juan of spring rolls: krokante rolletjes van dun bladerdeeg, gevuld met onder andere groenten, garnalen of vlees.
- Garnaaltoast: gefrituurde driehoekjes, gevuld met garnalen en bestrooid met sesamzaad.
- Fung Jood: gewokte of gefrituurde kippenboutjes die vervolgens gemarineerd en gestoomd worden.
- Lo Mai Gai: kleefrijst en vlees in lotusbladeren.
Stel zelf je dim sum samen met deze 30 recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!