Meest recente artikelen

De Japanse voorraadkast

Konnichiwa!

De Japanse voorraadkast Artikel

Wie is er nu geen fan van de Japanse keuken? Vol eenvoud, pure ingrediënten en evenwichtige smaken. Ontdek wat je allemaal in je voorraadkast moet hebben om de meest authentieke Japanse gerechten te maken.

Dashi

Deze bouillon van kombu-algen en bonitovlokken is één van de basisingrediënten van de Japanse keuken en zorgt voor het heerlijke umami-effect in veel gerechten.

Nori

Deze gedroogde, dungeperste en meestal geroosterde bladen van verschillende soorten zeewier ken je vooral van sushi. In reepjes gesneden kun je er ook gerechten mee afwerken.

Witte en donkere sojasaus

Japanse sojasaus wordt ook wel shoyu genoemd en wordt gemaakt van sojabonen, water en granen, in tegenstelling tot Chinese sojasaus, waar geen granen aan te pas komen. De donkere variant heeft een volle, zoute smaak en is lekker als dipsaus. De witte versie smaakt intenser en heeft een ietwat zoetige toets, waardoor die ideaal is als basis voor sauzen.

Rijstazijn

Onmisbaar om sushirijst mee op smaak te brengen.

Kombu

De gedroogde bladeren van bruinwier vormen samen met bonitovlokken de basis voor dashi. Je kunt er ook je rijst, soepen en marinades mee op smaak brengen.

Furikake

Deze smaakmaker bestaat meestal uit een mix van bonitovlokken, zeewier en sesamzaadjes en is lekker als topping op salades, rijstbowls, soepen...

Shichimi togarashi

Een pittige kruidenmengeling van zeven kruiden: szechuanpeper, rode chilipeper, sesamzaad, gember, geroosterde yuzuschil, nori en hennepzaad. Lekker bij zowat alles.

Japanse rijst

Rijst is een essentieel onderdeel van de Japanse eetcultuur en wordt vaak beschouwd als hét centrale element van de maaltijd. Er bestaan verschillende rijstsoorten en voor elk gerecht wordt er een andere soort gebruikt. Voor sushi bijvoorbeeld gebruik je een kortkorrelige rijst, met veel zetmeel.

Ingelegde gember

Sushi en sashimi worden meestal geserveerd met gari, in azijn en suiker ingelegde gember. Je eet het tussen de hapjes of gangen door om je smaakpapillen te verfrissen en te neutraliseren.

Miso

Miso is een dikke pasta die wordt gemaakt van gefermenteerde sojabonen, rijst of gerst, zout en koji (een bepaalde schimmel). Het geeft erg veel smaak aan marinades, bouillons en sauzen. De kleur varieert van licht naar donker. Hoe donkerder de kleur, hoe intenser de smaak.

Sobanoedels

Deze noedels zijn gemaakt van boekweit en bevatten dus geen gluten. Ze zijn dun en stevig en hebben een fijne noot­achtige smaak. Je kunt ze zowel warm in een soep als koud in een salade eten.

Wasabi

Deze pittige specerijenpasta wordt verkregen uit de wortelstam van de Wasabia japonica­wortel. Het originele kruid is erg moeilijk om te kweken en echte wasabi is dus kostbaar. De goedkope variant, die vooral bij sushi en sashimi geserveerd wordt, is dan ook geen wasabi. Die groene dotjes op je bord worden gemaakt van de broer van de Wasabia japonica: de mierikswortel.

Sesamolie

De sterke nootachtige smaak van deze olie kan snel overheersend zijn. Spring er daarom zuinig mee om.

Sake

Nihonshu, Japanse rijstwijn oftewel sake wordt verkregen door rijst te fermenteren. Goede sake wordt als wijn gedronken. De minder kwaliteitsvolle flessen gebruiken de Japanners in marinades en sauzen.

Mirin

Wil je gerechten een zoete of minder scherpe smaak geven, dan komt mirin als geroepen. Drie koffielepels mirin komen overeen met ongeveer 1 koffielepel suiker.

Gedroogde shiitake's

Shiitake betekent letterlijk 'paddenstoel die groeit op dood hout'. Vooral de gedroogde variant is met z'n umami­smaak de ultieme smaakmaker in onder meer soepen en sauzen. Voor vegans zijn shiitake's ook ideaal om dashi van te maken, ter vervanging van de bonitovlokken.

Bonitovlokken

Worden ook wel katsuobushi genoemd. Het zijn flinterdunne schaafsels van aan de lucht gedroogde en gerookte bonitotonijn. De vlokken zijn één van de basisingrediënten van dashi, maar smaken ook heerlijk als topping op okonomiyaki, de Japanse hartige pannenkoek.

De meeste producten vind je inmiddels in de supermarkt, in Aziatische winkels of online.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen