Meer dan gezond: 12 weetjes over yoghurt
Puur natuur
Yoghurt is smaakvol bij het ontbijt of als gezond tussendoortje. Maar het is ook een erg interessant product. Wist je bijvoorbeeld dat het woord is afgeleid van het Turkse ‘yogun’, dat dik betekent? 12 weetjes over yoghurt!
Van Griekse yoghurt tot skyr en labneh: yoghurt komt in heel wat verschillende varianten en is dan ook een heel gezond en vooral natuurlijk voedingsmiddel. Maar kende je ook deze 12 interessante feiten over yoghurt al?
- Yoghurt is een eiwitbom. Zo'n 100 gram volle yoghurt bevat bijna 2 gram eiwitten. Het is ook een goede bron van calcium, zink en magnesium en bevat goede bacteriën die bijdragen aan een gezonde darmflora en spijsvertering. Bewerkte yoghurt met fruit is iets minder gezond, daar worden suikers aan toegevoegd. Lees bij aankoop het etiket: als yoghurt meer dan 5 procent suikers bevat, dan zijn er suikers aan toegevoegd in de vorm van fructose, glucose, honing of sacharose.
- Yoghurt bestaat al meer dan vierduizend jaar en is vermoedelijk in Azië ontstaan. Om melk langer te bewaren, werd die in houten tonnen of leren zakken verpakt. Door de hogere temperatuur en aanwezigheid van bacteriën begon de melk te fermenteren en ontstond er dus yoghurt.
- Yoghurt is lang houdbaar. Zoals je al wist, is het een gefermenteerd melkproduct. Fermentatie is het proces waarbij melksuiker wordt omgezet in melkzuur dankzij de melkzuurbacteriën. Dat maakt yoghurt meteen lang houdbaar. Het zuur remt namelijk de groei van bacteriën af die bederf veroorzaken. Een potje met pas verstreken houdbaarheidsdatum hoef je dus niet meteen in de vuilbak te gooien.
- Ook de wei van yoghurt is gezond. Je kent het wel: het dunne waterachtige laagje bovenin het potje. Het verdwijnt vaak in de gootsteen, maar je kunt het gewoon opeten. De wei bevat trouwens veel vitamine B.
- Lactose-intolerant? Mensen met lactose-intolerantie kunnen yoghurt doorgaans beter verdragen dan melk. Dit komt deels door de lagere hoeveelheid lactose in yoghurt, maar ook doordat de aanwezige melkzuurbacteriën de vertering van lactose in de dunne darm verbeteren.
- Biologische yoghurt wordt gemaakt van biologische melk. Er worden geen verdikkingsmiddelen gebruikt en er worden geen chemische smaak- of kleurstoffen aan toegevoegd.
- Plantaardige alternatieven voor yoghurt mogen wettelijk geen yoghurt genoemd worden. De basis is immers geen melk, maar water, amandelen, soja of kokos, waar een yoghurtcultuur aan wordt toegevoegd.
- Roer- en standyoghurt worden anders gemaakt. Roeryoghurt is vloeibaar van structuur en wordt meestal in een brik of karton verkocht. De yoghurt wordt tijdens het bereidingsproces geroerd, waardoor hij lopend en makkelijk schenkbaar wordt. De fermentatie gebeurt dus in de tank. Standyoghurt wordt niet geroerd tijdens het maak-proces en is dik en lobbig van structuur. De yoghurt wordt eerst in potjes verdeeld en de fermentatie vindt plaats in de verpakking zelf.
- Kefir is geen yoghurt. Het lijkt van structuur en smaak misschien wel op drinkyoghurt, maar mag niet als yoghurt verkocht worden. Tijdens het fermentatieproces worden er namelijk kefirkorrels aan de melk toegevoegd. De melk fermenteert en gist en het resultaat is een frisse lichtzure drink. Het lijkt een beetje op karnemelk met een sprankeltje. Kefir kun je net zoals yoghurt zelf maken door melk-kefirkorrels op te lossen in melk op kamertemperatuur. Na 24 tot 48 uur heb je zelfgemaakte kefir. Bewaar die daarna in de koelkast.
- Ook plattekaas is – zoals de naam al verklapt – geen yoghurt. Om plattekaas te maken wordt er namelijk naast de melkzuurbacteriën ook stremsel toegevoegd aan de melk. Plattekaas is dus een verse kaas en vormt de basis van de meeste harde kazen.
- Melkkoeien geven de yoghurt z'n smaak. Het ras en de leeftijd van de koeien, het gras waarop ze grazen, de voeding die ze krijgen… bepalen de smaak van de melk. En dus ook van de yoghurt die ermee gemaakt wordt. Wist je bijvoorbeeld dat de melk van een jonge vaars zoeter smaakt omdat die meer lactose bevat? De melk van oudere koeien bevat meer mineralen en smaakt daardoor iets zouter.
- Of iets magere, halfvolle of volle yoghurt mag heten, ligt aan het vetpercentage.
- Magere yoghurt bevat minder dan 1% vet (een potje van 125 gram bevat ongeveer 60 kcal).
- Halfvolle yoghurt bevat 1 à 3% vet.
- Volle yoghurt bevat meer dan 3% vet (een potje van 125 gram bevat ongeveer 80 kcal).
Gezond koken met yoghurt
Gooi je restje yoghurt niet weg, je kunt er namelijk je gerechten een frisse toets mee geven.
- Roer een lepeltje mee onder een klassiek cakebeslag voor een lichtere en toch smeuïge cake.
- Maak overnight oats met yoghurt: heerlijk als ontbijt.
- Mix met bloem tot de krokantste flatbreads.
- Mix met frisse groene kruiden tot een dip bij de salade.
- Maak er samen met fruit (al dan niet uit de diepvries) een milkshake mee.
- Lepel door een kommetje tomatensoep voor een frisse toets.
Of probeer deze gerechten met yoghurt… Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!