Hoe moet je koffie bewaren? En mag hij in de diepvries?
Van bonen tot capsules
Om een perfect kopje koffie te zetten is ook het juist bewaren van je bonen, pads, capsules en co van groot belang. Hoe en waar bewaar je koffie het best? De feiten op een rij.
Hoelang blijven koffiebonen goed? Stop je ze beter in de koelkast of diepvries? Kan koffie slecht worden? Wat is de beste bewaarplaats voor je pads? En wat is de beste verpakking voor filterkoffie? Antwoord op al je vragen over koffie bewaren.
Hoe lang kun je koffie bewaren?
Dat we zo dol zijn op koffie heeft niet alleen te maken met die (oké, soms broodnodige) shot cafeïne. Naast je favoriete koffiezetmanier, is de smaak natuurlijk belangrijk. Het aroma is erg gevoelig voor temperatuur, licht, lucht, vochtigheid en zelfs geurtjes. Het komt er dus op aan je koffie goed te bewaren en zo te beschermen tegen die externe invloeden. Met deze tips blijft de smaak van je espresso, latte of cappuccino opperbest.
Eerst en vooral: koffiebonen zijn onder de juiste omstandigheden oneindig lang houdbaar. Maar dat ze niet bederven, wil niet zeggen dat de koffie nog lekker is. Koffie is op z'n best twee tot tien dagen na het branden. Hij blijft nog lekker tot dertig dagen later. Daarna gaat het bergaf. Je koffie smaakt en ruikt dan slap en muf. Zaak is dus om je verse bonen zo snel mogelijk na het branden op te gebruiken.
De beste omstandigheden voor de koffieboon
Warmte, licht en vocht zijn de grootste vijand van de koffieboon, en dus van jouw perfecte bakje troost. Warmte zorgt ervoor dat de aroma's sneller verloren gaan. Bewaar ze daarom op een donkere, koele en droge plaats. Stop ze met hun originele verpakking in een goed afgesloten, luchtdichte pot. Bewaar ze zeker niet in een doorzichtige verpakking, zo stel je ze bloot aan licht.
Bij een koele en donkere plek denk je misschien meteen aan de koelkast of diepvries. Geen strak plan: zo kan er vocht in de bonen komen waardoor ze sneller bederven. Bovendien neemt koffie in de koelkast makkelijk andere aroma's op, wat rare smaakjes oplevert.
Filterkoffie en koffie in pads bewaren
De buitenste laag van de koffieboon vormt een beschermingslaag voor de aroma's. Bij gemalen koffie worden deze blootstelt aan zuurstof en gaat de smaak sneller achteruit. Filterkoffie blijft dus minder lang goed dan koffiebonen. Als je versgemalen bonen juist bewaart, proeft de koffie nog ongeveer twee weken top. Dat is opnieuw op een koele, droge en donkere plaats, inclusief verpakking, in een luchtdichte doos. Hetzelfde geldt voor pads, die zijn immers ook gevuld met gemalen koffie.
Koop je gemalen koffie, laat deze dan in de gesloten originele verpakking tot je 'm gaat gebruiken. Een vacuümverpakking is immers het best om koffie te bewaren.
Koffiecapsules
Koffiecapsules zijn eigenlijk minicontainertjes die je koffie in de beste omstandigheden luchtdicht bewaren. De capsule beschermt de koffie tegen vocht, licht en zuurstof. Bewaar de cups op een koele plek en ze zijn bijzonder lang houdbaar. Reken op ongeveer een jaar na de productiedatum.
Haal meer uit je koffie…
Van dessertkoffie tot koffiecocktail: probeer ook eens deze bijzondere koffietjes… Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Lees ook …
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!