Meest recente artikelen

Waarom moet je churros altijd met een stervormig mondje spuiten?

Hou het veilig!

Waarom moet je churros altijd met een stervormig mondje spuiten? Artikel

Ze zien er verrukkelijk uit met hun bruingebakken kartelrandje. Maar dat je churros altijd met een stervormig mondje moet spuiten, heeft niet alleen een esthetische reden. Het voorkomt ook ongelukken in de keuken.

Churros, a.k.a. de Spaanse smoutebol, bestaat uit deeg dat je in hete frituurolie mikt met een spuitzak met stervormig mondje. Nu is frituren altijd wel een beetje een gevaarlijke onderneming, maar bij het maken van churros is nog meer voorzichtigheid geboden. En wel hierom…

Waarom een stervormig mondje voor je churros?

Churros maken is best makkelijk. Pas na het bereiden van het stevige deeg volgt de stap die de grootste aandacht vereist, namelijk het deeg in de hete olie spuiten uit een zak met stervormig mondje. Dat laatste is uiterst belangrijk.

Niet alleen geeft de stervorm churros hun typerende look én blijft de chocoladesaus beter zitten. Hij zorgt er ook voor dat de stoom meer plekken heeft om te ontsnappen. Als je het deeg in de vorm van egale worsten zou spuiten (of rollen), vormt er zich een dichte korst. Als de hitte binnenin dan naar buiten wil, kunnen de churros exploderen. In combinatie met de hete olie is dit natuurlijk vragen om brandwonden.

Extra opletten!

  • Met hete olie moet je sowieso heel voorzichtig zijn. Hou voldoende afstand, neem je spuitzak eventueel vast met ovenwanten en draag lange mouwen.
  • Hete olie en water zijn als water en vuur. Olie kan al bij het kleinste spatje water exploderen. Laat het deeg dus grondig uitlekken en spuit de churros héél voorzichtig in de olie.
  • Bak je churros bij voorkeur in een friteuse of een diepe pan of wok en gebruik verse olie die tegen hoge temperaturen kan.

Churros in de oven of airfryer

Wil je ongelukken met hete frituurolie helemaal vermijden? Je kunt de lekkernij ook bakken in de airfryer. Doe het deeg in een spuitzak met stervormig mondje en spuit de churros vervolgens op een plank die in de diepvries kan. Vries ze een halfuurtje in zodat ze hard worden. Daarna leg je ze in het mandje en spray je er wat neutrale olie over. De baktijd hangt af van je toestel, reken op zo'n 15 minuten op 190°C.

Geen airfryer? Op deze manier kun je churros ook in de oven klaarmaken. Draai ze halfweg de baktijd even om.

De beste churros maak je met dit recept

Mmm… De heerlijke chocoladesaus maakt deze churros nóg beter, maar je met poedersuiker zijn ze net zo lekker.

Varieer ook ‘ns een keer…

Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen