Meest recente artikelen

Wat verbruikt meer: de oven of de kookplaat?

Goede vraag!

Wat verbruikt meer: de oven of de kookplaat? Artikel

In de moderne keuken spelen zowel de oven als de kookplaat een cruciale rol bij het bereiden van gerechten. Hoewel beide apparaten essentieel zijn, vragen we ons toch af: welke van deze twee verbruikt nu meer energie? We zochten het uit!

Verschillende soorten ovens en kookplaten

Om een duidelijk beeld te krijgen van het energieverbruik, is het belangrijk om de verschillende soorten ovens en kookplaten te onderscheiden. Ovens kunnen worden onderverdeeld in elektrische en gasovens, terwijl kookplaten variëren van elektrische (inclusief inductie) tot gasmodellen. Elk van deze types heeft unieke eigenschappen die het energieverbruik beïnvloeden.

Elektrische ovens werken doorgaans op hogere temperaturen en moeten relatief lang opwarmen, wat resulteert in een hoger energieverbruik. Gasovens daarentegen verwarmen sneller en efficiënter, wat kan leiden tot een lager verbruik. Aan de andere kant zijn elektrische kookplaten, vooral inductiekookplaten, zeer efficiënt omdat ze direct de pan verwarmen met minimale warmteverlies. Gasfornuizen zijn vaak minder efficiënt omdat ze veel warmte verspillen aan de omringende lucht.

Gebruikspatronen en kooktaken

Het energieverbruik van ovens en kookplaten hangt sterk af van hoe vaak en waarvoor ze worden gebruikt. Een oven wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt voor langdurige kookprocessen zoals bakken en braden, waarbij het apparaat langere tijd op hoge temperatuur moet blijven. Dit kan aanzienlijk meer energie verbruiken dan een kookplaat die alleen kort wordt gebruikt voor het koken van water of het bereiden van een snelle wok.

Kookplaten worden vaak gebruikt voor kortere kooktaken, wat kan betekenen dat ze in totaal minder energie verbruiken, ondanks een hoger piekverbruik tijdens het gebruik. Inductiekookplaten, die hun warmte direct aan de pan overdragen, kunnen erg efficiënt zijn voor snelle gerechten en verminderen het energieverlies aanzienlijk in vergelijking met gasfornuizen.

Efficiëntie van de apparaten

In de praktijk hangt het energieverbruik af van de efficiëntie van het specifieke apparaat en het gedrag van de gebruiker. Over het algemeen verbruiken ovens meer energie dan kookplaten, vooral wanneer ze lange tijd op hoge temperaturen worden gebruikt. Inductiekookplaten zijn echter een uitzondering vanwege hun hoge efficiëntie en lage warmteverlies.

Een doorsnee elektrische kookplaat verbruikt bijvoorbeeld ongeveer 2 kWh per uur, terwijl een inductiekookplaat tussen de 1,2 en 2 kWh per uur kan verbruiken, afhankelijk van de stand. Gasfornuizen verbruiken minder elektriciteit maar meer gas, wat moeilijker direct te vergelijken is met elektrische energie. Een standaard elektrische oven kan tussen de 1,5 en 3 kWh per uur verbruiken, afhankelijk van de temperatuur en de duur van het gebruik.

De oven is dus een grotere energieverslinder dan de kookplaat, vooral bij langdurig gebruik en hoge temperaturen. Het type apparaat en het gebruikspatroon spelen een cruciale rol in het totale energieverbruik. Voor diegenen die bewust met energie willen omgaan in de keuken, kan de keuze voor een inductiekookplaat een efficiëntere optie zijn dan een elektrische oven.

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen