Lenterolletjes vouwen: zo doe je dat!
Het handigste stappenplan
Lenterolletjes vouwen, hoe doe je dat eigenlijk? Volg ons stappenplan (mét video!) en het lukt voortaan altijd!
Lenterolletjes (of springrolls) zijn heerlijke Aziatische hapjes die een beetje lijken op loempia’s, maar dan ongebakken. Dat maakt dat het rijstvel dat eromheen zit, wat kwetsbaarder is. Het moeilijkste aan lenterolletjes rollen is dan ook: hoe krijg je ze strak en stevig, zonder scheuren? Met ons eenvoudige stappenplan krijg jij voortaan het beste resultaat!
Lenterolletjes vouwen: welke ingrediënten heb je nodig?
- groenten naar keuze (bijvoorbeeld wortelen, komkommer, paprika, …)
- stukjes vlees, vis, scampi’s …
- rijstnoedels
- verse kruiden
- rijstvellen
- een kom lauw water
- een licht vochtige, schone keukenhanddoek
- een schaal om de gevouwen lenterolletjes op te leggen
Zo vouw je lenterolletjes vouwen zonder scheuren
De verschillende stappen leggen we uit onder de video.
Stap 1: bereid je ingrediënten voor
- Snij alle groenten in dunne staafjes van ongeveer 3 à 6 mm dik en 6 à 10 cm lang. Dep ze droog.
- Zorg dat de stukjes vlees of vis (kip, varkensvlees, scampi's…) gegaard en afgekoeld zijn. Dep ze droog.
- Maak de noedels zacht volgens de aanwijzingen op de verpakking. Haal ze uit het water en dep ze droog.
- Haal de kruidenblaadjes van de takjes.
Stap 2: bereid het werkblad voor
- Leg de rijstvellen klaar.
- Vul een grote ondiepe kom met lauw water om de rijstvellen in te dompelen.
- Leg een schone, licht vochtige keukenhanddoek voor je op het werkblad. Hierop maak je de rolls.
- Zet ook een bord klaar om je springrolls op te leggen als ze gevouwen zijn.
Stap 3: maak het rijstvel zacht
Neem een rijstvel van het stapeltje en dompel het ongeveer 20 seconden onder in de kom met water totdat het zacht en soepel aanvoelt. Leg het voorzichtig op de keukenhanddoek en zorg dat er geen plooien in zitten.
Stap 4: leg de ingrediënten op het rijstvel
Leg een beetje van alle ingrediënten onderaan op het rijstvel. Als het rijstvel een gezicht zou zijn, schik dan de ingrediënten horizontaal ter hoogte van de mond en laat onderaan 3 cm vrij. Laat ook aan de beide zijkanten 3 cm vrij. Begin met een 'bedje' van noedels. Dit zorgt ervoor dat het rijstvel straks bij het vouwen niet doorboord wordt door een van de hardere ingrediënten. Leg er vervolgens de groentestaafjes en de kruiden bovenop. Behalve de noedels onderaan maakt de exacte volgorde van de ingrediënten niet zoveel uit: zolang je maar een mooi, compact stapeltje maakt.
Stap 5: bedek de vulling, eerst langs onderen …
Neem de onderste rand van het rijstvel voorzichtig met je beide handen vast en bedek de vulling ermee.
Stap 6: … en dan langs de zijkanten
Vouw de zijkanten van het rijstvel naar binnen. Hierdoor valt de vulling er niet uit.
Stap 7: vouw de lenterolletjes strak op
Rol de lenterol verder van je af om een strak rolletje te krijgen. Je hoeft geen water of ei te gebruiken om het pakje te sluiten, het plakt vanzelf toe. Leg de springroll wel met de naad naar onderen op de schaal.
Stap 8: serveer de lenterolletjes
Lenterolletjes serveer je in hun geheel of snij ze schuin door net voor het serveren.
Veelgemaakte fouten bij lenterolletjes vouwen (en hoe je ze voorkomt)
- Je haasten. Doe dat niet! Zeker de eerste keren is het rollen even oefenen. Hoe vaker je het doet, hoe sneller het gaat. Voorzie voor de eerste keer dus ruim genoeg tijd om te experimenteren.
- Warm water gebruikenom je rijstvellen in te dompelen. Warm water maakt het rijstpapier te snel zacht en plakkerig, waardoor je het niet meer kunt bewerken. Hou het dus bij lauw water en als je twijfelt, beter wat kouder.
- De rijstvellen te lang laten weken in het water. Ze worden dan té slap en zullen scheuren bij het oprollen. Week je ze niet lang genoeg, dan worden ze niet soepel genoeg en zullen ze breken. Een moeilijk evenwicht dus! Week daarom telkens ook maar één vel tegelijkertijd.
- Te veel vulling gebruiken. Maak je rolls met minder vulling dan je denkt nodig te hebben, anders worden ze te dik. Dan kun je ze nog moeilijk rollen en vergroot de kans op scheuren.
- De rolletjes te luchtig vouwen. Je mag het rijstvel gerust lekker strak over de vulling rollen. Hoe minder lucht erin zit, hoe beter.
- De ingrediënten niet genoeg droogdeppen. Als de vulling te vochtig is, zal het rijstvel scheuren.
- De lenterolletjes langer dan een halve dag van tevoren maken. Als de rolletjes al langer gemaakt zijn, verliezen ze hun frisheid en worden de rijstvellen taai.
- De rolletjes te dicht tegen elkaar bewaren. Leg je lenterolletjes in de koelkast tot je gaat serveren maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken, anders plakken ze aan elkaar. Leg tussen de rolletjes een schone, licht vochtige keukenhanddoek of eventueel een vel bakpapier.
Wij gebruikten dit recept voor onze lenterolletjes
Wil je nog meer recepten?
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!