Italiaanse dessertklassiekers: welke verkies jij?
Méér dan alleen gelato
Dat Italianen de lekkerste pasta en pizza kunnen maken weten we allemaal. Maar ken jij deze 5 Italiaanse dessertklassiekers al?
Cannoli, panna cotta, zabaione, zucotto of toch maar een klassieke tiramisu? Het wordt nog moeilijk kiezen uit deze Italiaanse dessertklassiekers. Maak er meteen een buffet van!
5 Italiaanse dessertklassiekers
Pasta, pizza en andere Italiaanse gerechten hebben hun weg gevonden naar onze keuken, maar zijn het niet vooral de dolci die het meest blijven hangen? Vijf heerlijke desserts uit de Italiaanse keuken.
Tiramisu
Tiramisu is misschien wel het bekendste Italiaanse dessert. De naam "tiramisu" betekent letterlijk "trek mij omhoog" of "maak me blij", wat verwijst naar de verkwikkende combinatie van koffie en suiker. Dit laagjes dessert bestaat uit lange vingers, mascarpone, koffie, marsala, ei en cacao. Naast het klassieke recept, kun je ook variëren met fruit zoals bijvoorbeeld aardbeien of koekjes zoals speculaas of oreo. Ook kun je kiezen voor eenpersoonsporties in een glaasje.
Panna cotta
Panna cotta is een klassiek Italiaans dessert dat geliefd is om zijn romige, zijdezachte textuur en subtiele smaak. De naam “panna cotta” betekent dan ook letterlijk “gekookte room” en bestaat uit een aantal eenvoudige ingrediënten, waaronder room, gelatine, suiker en vanille. Met dit Italiaanse dessert op basis van room kun je eindeloos variëren. Van eentje met mango tot eentje met chocolade: in het panna cotta menu vind je de 15 lekkerste variaties.
Zucotto
Dit gerecht uit Florence wordt traditioneel met cake gemaakt en wordt vaak beschreven als semi-freddo (half-bevroren). Leg in een ronde taartvorm een groot vel plasticfolie. Leg hier plakjes cake in, bedek met een crème van onder andere room en mascarpone en dek vervolgens af met een nieuwe laag cake. Vouw de folie dicht en nadat dit een dag in de koelkast heeft gestaan, kan het geserveerd worden. Maar zonder de cake, is zucotto ook erg lekker!
Zabaione
Zabaione wordt ook wel zabaglione of sabayon genoemd en staat bekend om zijn lichte, schuimige textuur. Het is een soort vla op basis van eigeel, suiker en wijn en is snel klaar. Zabaione kan zowel warm als koud geserveerd worden, met verschillende likeuren en lekker vers fruit.
Cannoli
Cannoli is een gerecht uit de Siciliaanse keuken. De naam “cannoli” is het meervoud van “cannolo,” wat “kleine buis” betekent, verwijzend naar de vorm van het gebak. Het bestaat uit koekrolletjes die vlak voor het serveren worden gevuld met ricotta. Naast de ricotta kun je nog extra ingrediënten toevoegen zoals bijvoorbeeld vers fruit of stukjes chocolade.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!