De lekkerste barbecue marinades en rubs
Voor extra veel smaak
Een stukje vlees of vis op de grill krijgt zoveel meer smaak door het te marineren of in te wrijven met een rub. Probeer deze recepten eens!
Marinade of rub, wat is het verschil?
Een klassieke marinade bestaat uit een mengsel van azijn, citroensap of wijn met kruiden en andere smaakmakers. Het zure uit de azijn, het citroensap of de wijn zorgt ervoor dat vlees lekker mals wordt. Ook zure melkproducten, zoals yoghurt of karnemelk, worden gebruikt voor marinades. Door de kruiden en specerijen krijgen de ingrediënten die je marineert extra veel smaak en als er ook nog eens wat suiker of honing in de marinade zit, zorgt dat ervoor dat het vlees (of de scampi's, bijvoorbeeld) bij het bakken mooi karamelliseert. Vlees marineren duurt meestal een aantal uren, maar als je groenten of vis marineert, doe dat dan vooral niet te lang zodat de ingrediënten niet uit elkaar vallen.
Een rub is mengsel van droge smaakmakers (kruiden en specerijen, meestal ook gemengd met zout en suiker) dat op vlees of gevogelte gewreven wordt. Soms wordt het te marineren ingrediënt (meestal zijn dat dan grote stukken vlees) vooraf ingesmeerd met olijfolie zodat de rub goed blijft plakken – dat heet een natte rub. Maar meestal wordt de olijfolie achterwege gelaten en wordt met een dry rub gewerkt. Wanneer je vlees inwrijft met een rub, zul je zien dat het eerst vochtig wordt: dat komt door het zout, dat vocht aan het vlees onttrekt. Daarna wordt het vocht met de smaakmakers weer door het vlees opgenomen.