Wijting: vis van het jaar
Zet 'm eens wat vaker op het menu
Elk jaar verkiest de VLAM – het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing vzw – de vis van het jaar. In 2019 viel de keuze op wijting. Waarom?
- Wijting is een lekker en goedkoop alternatief voor kabeljauw. Tot het einde van de 20ste eeuw werd hij beschouwd als een vis voor arme mensen – maar dat wil niet zeggen dat hij niet het ontdekken waard is!
- De Belgische visserij op wijting heeft volgens het ILVO (Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek) geen negatieve invloed op de visbestanden, je kunt deze vis dus met een gerust hart eten.
- Het vlees van deze vis is mager en zeer licht verteerbaar. Het bevat wel graatjes.
- Wanneer de vis heel vers is, heeft het witte en gelaagde vlees een fijne smaak. Eet 'm dus zo snel mogelijk na aankoop – eigenlijk geldt dat voor alle vissen.
Wanneer is wijting in seizoen?
Het wijtingseizoen loopt van juli tot november, en loopt uit tot februari.
Hoe maak je 'm klaar?
Je maakt 'm liefst in z'n geheel klaar, dat komt de smaak ten goede. Laat ook het vel eraan: dat houdt het delicate visvlees samen. Ofwel gaar je 'm kort en krachtig (bakken in de pan of frituren), ofwel langzaam en op minder hoge temperatuur (in stoofpotjes bijvoorbeeld).
In Frankrijk is wijting een klassieker op de menukaart. Aan onze kust en op kermissen is gezouten en gedroogde wijting ('bolling') een attractie. Hij wordt daarnaast ook vaak in beslag gefrituurd (als 'lekkerbekje', 'kibbeling' en fish and chips) of gepaneerd geserveerd. Je kan hem ook verwerken in een bouillabaisse, pekelen of bakken (in de oven).