Parelcouscous: dit kun je ermee maken
Níét hetzelfde als gewone couscous
Een hippe nieuwkomer in onze voorraadkast is parelcouscous. Nog nooit van gehoord tot voor een paar jaar, en nu zie je 'm geregeld opduiken in recepten, zoals deze 14. De redenen daarvoor zijn duidelijk: het is snel klaar, smaakt een beetje zoals pasta en ook kinderen zijn er gek op. Wat houdt je nog tegen om de onderstaande recepten te proberen?
Wat is parelcouscous?
Hoewel ze beide van durumtarwe gemaakt worden, zie je het verschil tussen couscous en parelcouscous (ook wel p'titim, Israeli couscous of Jeruzalem couscous genoemd) meteen: parelcouscous is veel groter dan gewone couscous, de bolletjes lijken wel kleine pareltjes naast het grove gries dat couscous is. Hij wordt net als pasta gekookt, terwijl gewone couscous eerder gestoomd wordt, of dat je die laat wellen in heet water. Bovendien wordt parelcouscous ook in andere recepten gebruikt. Logisch, want hij komt uit de keuken van het Midden-Oosten terwijl gewone couscous uit de Noord-Afrikaanse keuken stamt.
De lekkerste manier om parelcouscous te bereiden, is de pareltjes eerst 1 à 2 minuten bakken in een pan met olijfolie, en dan pas het water (ongeveer 1 1/4 keer het volume van de pareltjes) toevoegen. Een beetje zoals je losse rijst zou koken of een risotto zou beginnen. Vind je dat wat omslachtig, dan kun je 'm ook gewoon koken in water met wat zout. Parelcouscous moet ongeveer 10 minuten koken.