12x venkelsoep: onze lekkerste recepten
Variëren met venkel
Samen met het voorjaar komt het venkelseizoen er weer aan. De knolvenkel is het hele jaar door verkrijgbaar maar het echte seizoen loopt van juni tot november, met juli tot september als hoogtepunt. Het is niet alleen een bron van vitamine C, ijzer en vezels. Venkel bevordert ook de vlotte spijvertering. Hoog tijd dus om nog 'ns venkelsoep op het menu te zetten!
Venkel, niet alleen voor venkelsoep
Venkel is gekend om z'n lichte anijssmaak. Warm smaakt hij zoeter, rauw iets pittiger. Je kunt er veel kanten mee uit want de groente geeft gerechten een aparte smaak. Je eet de venkel best zo vers mogelijk. Hij blijft wel enkele dagen goed in de koelkast. Het beste nieuws? Je kunt 'm gewoon zelf kweken op je vensterbank!
Venkel is niet te versmaden bij vlees, lekker met andere groenten, in een ovenschotel of zomerquiche. Je kunt hem op zichzelf laten schitteren – gestoomd, gestoofd, gekookt of op de barbecue. Maar onze absolute favoriet is natuurlijk venkelsoep.
Stap 1: snij de venkel
Voor je venkelsoep kunt maken, moet je de groente natuurlijk eerst schoonmaken en versnijden. Hou 'm onder de koudwaterkraan om hem af te spoelen. Vervolgens verwijder je het loof. Hou het fijne loof zeker bij, je kunt er gerechten mooi mee garneren. Daarna snij je de knol doormidden en haal je het taaie stuk eruit. Daarna snij je hem in de stukken, volgens het gerecht dat je in gedachten hebt. Een van deze heerlijke recepten voor venkelsoep, bijvoorbeeld.
Lees ook …
- Niet zomaar fluwelig… Wanneer wat is een soep 'velouté'?
- Soep of voorgerecht: wat komt er eerst?
- Koken in en uit de moestuin met Wim Lybaert
- Uit de diepvries, op tafel: hoe moet je soep ontdooien?
- Zo maak je soep met extra veel vitaminen
- Waarom moet je soep koken na het mixen?
Stap 2: kies je favoriete venkelsoep
Met zeevruchten, als gazpacho of samen met wortel, broccoli of tomaat: ook met venkelsoep kun je variëren. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.