SOS menukaart: wat zijn gnocchi?
Mondje Italiaans
Je opent de menukaart op restaurant en het begint je te duizelen. Al die onbekende termen! Fris dus je culinaire kennis op en pak volgende keer lekker uit bij je tafelgasten. De vraag van vandaag: wat zijn gnocchi?
Wat zijn gnocchi?
Ze zijn overheerlijk en veelzijdig maar wat zijn gnocchi (klinkt als njokki) nu precies? Deze deegballetjes of deegkussentjes zijn gemaakt van aardappelen en fijne bloem. Gnocchi is het meervoud van gnocco en dat betekent zoveel als 'klont'. Die lekkere klontjes – een soort knoedel, eigenlijk – zijn van oorsprong Italiaans. Maar je vindt ze ook vaak bij ons op de menukaart of in de supermarkt.
Zelf gnocchi maken
Gnocchi kun je makkelijk zelf maken; je hebt er geen pastamachine voor nodig. Gebruik voor de pasta een puree van bloemige aardappelen en meng deze met extra fijne bloem ( '00', doppio zero, of dubbel nul), ei en wat zout. Soms gaat er ook nog wat geraspte kaas bij.
Van dit mengsel worden kleine balletjes gerold. Meestal worden ze ook nog met de duim over een vork gerold zodat ze ribbeltjes krijgen waar de saus lekker in blijft plakken. Daarna worden de gnocchi in water gekookt, zoals pasta. Als de gnocchi komen boven drijven, zijn ze klaar.
De saus die je bij de gnocchi serveert, hoeft niet ingewikkeld te zijn. Gnocchi smaken heerlijk in wat simpele salieboter, bijvoorbeeld, maar ook met tomatensaus en parmezaan zijn ze heerlijk.
Wat als er nog gnocchi over zijn?
Zelf gnocchi maken is niet moeilijk, maar het is wel even werk. Maak dus meteen een grote portie en bewaar een deel voor later. Dat kan op twee manieren.
- In de koelkast. Kook de gnocchi tot ze komen bovendrijven, en laat ze afkoelen in een kom met ijswater. Laat goed uitlekken en doe ze in een kom met een beetje olijfolie. Schud goed om, zodat alle gnocchi een laagje olie krijgen en niet aan elkaar gaan plakken. Doe ze in een doos met deksel en bewaar ze in de koelkast. De gnocchi blijven op deze manier 2 dagen goed.
- In de diepvriezer. Leg de rauwe gnocchi naast elkaar op een bakplaat bestrooid met bloem en laat ze minstens 2 uur bevriezen. Doe ze in een diepvrieszakje – je kunt ze 2 maanden bewaren in de diepvriezer. Wanneer je ze gaat bereiden, doe je ze diepgevroren in kokend water. De gnocchi zijn klaar als ze komen bovendrijven.
Kant-en-klaar kopen
Geen zin om zelf gnocchi te maken? Je kunt de Italiaanse lekkernij ook kant-en-klaar in de winkel kopen. Het enige wat je dan nog zelf moet doen, is een heerlijke saus in elkaar flansen.
Zet ze zelf op het menu
Of je ze nu volledig zelf maakt of kant-en-klare gnocchi gebruikt: met deze 10 recepten gooi je hoge ogen. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!