Meest recente artikelen

Weetjes over witloof

Wist je dit al over dé wintergroente van bij ons?

Weetjes over witloof Artikel

Witloof is een echte topper van bij ons. Witloofsoep, witloof uit de oven, witloofslaatjes en witloofstoemp, wij lusten het allemaal. Maar ken je deze weetjes over witloof al?

1 Witloof is een wintergroente

Witloof is een van onze Belgische topproducten en is verkrijgbaar van begin september tot mei. Het maakt het allerlekkerst op koude winterdagen. Traditioneel wordt witloof in volle grond geteeld. Het vollegrondseizoen loopt van november tot maart. 

2 Witloof komt oorspronkelijk uit Brussel

Witloof werd omstreeks 1830 in Brussel 'uitgevonden'. Volgens de ene was het een boer die zijn cichoreiwortels in een donkere kelder verstopte onder een laag stro om de belasting op chicorei te ontduiken en later witte stronkjes witloof aantrof, volgens de andere was het de pientere hovenier van de Kruidtuin in Brussel. Wie het ook was: wij zijn blij dat de groente bestaat, want het is er echt eentje om trots op te zijn.

3 Donker is het geheim van lekker witloof

Het traditionele grondwitloof wordt nog steeds in het donker, onder een afdeklaag, geteeld. Zo blijven de stronkjes mooi wit. Hoe meer licht de stronkjes zien, hoe groener de top en hoe bitterder de smaak. Daarom moet je witloof ook altijd donker bewaren en bijvoorbeeld niet op het aanrecht laten liggen.

4 Witloof is een gezonde groente

Witloof bevat, net als sla en komkommer, weinig calorieën (16 kcal/100 g) maar veel water (tot wel 90%!). Daarnaast bevat het veel vezels en heel wat mineralen, waaronder ijzer, kalium, magnesium en natrium. IJzer stimuleert de stofwisseling, terwijl kalium vochtafdrijvend werkt. Verder zitten er ook veel vitamines in witloof. Vitamine B1, B2 en C verhogen je weerstand en geven je energie. Ideaal tegen winterdipjes!

5 Bitter hoort erbij!

Witloof is familie van de chicorei, vandaar de bittere smaak. Toch zijn er ook verschillen in, afhankelijk van waar en hoe het witloof precies wordt geteeld en van de soort die wordt verbouwd. Vind je witloof toch te bitter? Snij dan het harde kegeltje onderaan het stronkje eruit. Voor echte witloofliefhebbers is dat echter doodzonde: bitter hoort gewoon bij de smaak van witloof. Kaas of melk in de bereiding gebruiken kan de bittere smaak ook een beetje verzachten.

6 Met witloof kun je alle kanten uit

Je kunt het rauw eten – bedruppel de blaadjes dan met wat citroensap om te voorkomen dat ze verkleuren. Maar witloof kun je ook prima stoven, wokken of klaarmaken in de oven. Koken is minder aan te raden, omdat het witloof zo veel smaak verliest. Om soep te maken kan het natuurlijk wel. Hou de bereidingstijd steeds zo kort mogelijk, anders verliest het witloof z'n smaak en stevigheid. Wij houden het meest van witloof braiseren. Hoe je dat doet, zie je in deze video.

7 Zoveel namen voor witloof

Witloof kun je onder verschillende namen op de kaart tegenkomen. Vlamingen noemen het witloof, Nederlanders witlof (met één o) of Brussels lof en Franstalige Belgen (en ook sommige Vlaamse dialecten) hebben het over chicon. Fransen noemen ons witloof dan weer endives of chicorée de Bruxelles.

8 Belgen zijn witloofkampioen!

We eten per jaar maar liefst gemiddeld 4 kilogram witloof per persoon.

Probeer deze recepten met witloof

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen