Winterbarbecue met Wim Ballieu
6 inspirerende recepten voor een leuk winterfeest
Wil je gasten verrassen met een origineel winterfeest? Waarom steek de barbecue niet eens aan? Libelle-chef Wim Ballieu schudt 6 hippe gerechten uit z'n mouw waar je gegarandeerd succes mee hebt, van apero tot dessert.
9 voor een geslaagde winterbarbecue
- Buiten aperitieven is gezellig, maar eten wil je misschien toch liever binnen doen. Laat het weer het toch toe om ook buiten te eten, leg dan wat dekentjes klaar voor je gasten en vraag hen om warme kledij aan te trekken omdat je een winterbarbecue organiseert. Huur eventueel een terrasverwarmer. Stilzitten is misschien een beetje te koud: maak gerechtjes die je ook staand aan de barbecue of vuurkorf of al rondwandelend kunt eten.
- 's Winters mag je gerust wat zwaardere gerechtjes klaarmaken op de barbecue – varkenvlees, spek, savooikool, witloof, bloemkool, kaas… smaken heerlijk op koude dagen. Ook soep of glühwein kun je op de barbecue klaarmaken.
- Voor een winterbarbecue gebruik je best een barbecue met deksel, zodat de temperatuur van de kolen niet te snel daalt (toch als het buiten echt heel koud is). Bij gebrek aan een deksel kun je ook een schone, niet-geglazuurde bloempot gebruiken, zoals Wim doet in dit recept.
- Kies een plekje uit de wind. Niet alleen aangenamer voor jezelf als je staat te bakken, maar het vuur koelt ook minder snel af.
- Voorzie genoeg kolen of gas voor je barbecue: als het koud is, heb je meer brandstof nodig.
- Heeft het gesneeuwd, verwijder dan eerst de sneeuw rondom je barbecue. Tenzij je graag op een ijsbaan staat te grillen 😉 Leg thermozooltjes in je schoenen en let op dat je sjaal geen vlam vat.
- Zorg voor een afdakje in de buurt, voor als het gaat regenen of sneeuwen. Maar verhuis je barbecue NOOIT naar de garage of het tuinhuis om binnen te staan: je riskeert brand en CO-vergiftiging.
- Hou je keukenthermometer in de buurt: als het buiten koud is, zal je vlees of vis iets langer moeten garen dan gewoonlijk. Om teleurstellingen te vermijden kun je best de kerntemperatuur meten.
- Vindt je barbecue 's avonds plaats, dan is een hoofdlamp geen overbodige luxe: zo zie je tenminste wat je doet.