Meest recente artikelen

Parels van oesters

En vanaf nu hebben ze geen geheimen meer voor je!

Parels van oesters Artikel

Niks zo feestelijk als oesters als hapje voor een feestmaaltijd. Zet jij ze op je feestmenu? Lees hier dan eerst welke soorten er zijn en wat er zo speciaal aan is.

Zeeuwse creuse

Ook bekend als: bolle, holle, wilde, Japanse of Portugese oester
Oorsprong: de Zeeuwse creuse komt oorspronkelijk uit Japan, maar doet het goed in Nederlandse wateren. Dankzij de korte voortplantingscyclus van 2 tot 3 jaar wordt deze oester grootschalig gekweekt.
Smaak: zilt met fruitige accenten
Zo herken je 'm: de diepe komvormige schelp en grillige buitenkant

Zeeuwse platte

Ook bekend als: Zeeuwse platte, le Platte, Belon, flat oyster of native oyster
Oorsprong: de Zeeuwse platte is de oorspronkelijke Zeeuwse oester, al wordt hij stilaan door de snelgroeiende creuse verdreven.
Smaak: verfijnd romig
Zo herken je 'm: de gladde ronde schelp

Gillardeau

Dankt z'n naam aan: Henri Gillardeau, die in de 19de eeuw met zijn vrouw een oesterkwekerij oprichtte. Het bedrijf werd van vader op zoon doorgegeven en groeide uit tot de absolute top.
Oorsprong: Normandië. Het koude water is rijk aan plankton, waardoor deze oester van topkwaliteit is. Als de oester groot genoeg is, wordt hij bewaard in de oesterbedden van de Marennes d'Oléron, waar hij zijn verfijnde smaak krijgt.
Smaak: vet en vol, met een zachte, zoete nasmaak.
Zo herken je 'm: de compacte en zwaardere schelpen

Fines de Claire

Dankt z'n naam aan: de 'claires' of oesterputten waar oesters narijpen om vleziger te worden en een fijnere smaak te ontwikkelen.
Oorsprong: om de naam 'Fine de Claire' te krijgen, moeten de oesters minstens een maand in een 'claire' doorbrengen. De Spéciale de Claire verblijft er minstens twee maanden.
Smaak: voller en vleziger van structuur dan andere oesters, maar met een fijne en minder zoute smaak.
Zo herken je 'm: er zijn verschillende soorten, waardoor het moeilijk is ze aan de vorm te herkennen.

Tsarskaya

Dankt z'n naam aan: een 19de-eeuwse Russische tsaar die zo verzot was op deze oester, dat hij ze naar zich liet vernoemen.
Oorsprong: Cancale, een dorpje aan de kust van Bretagne.
Smaak: stevig en vol van structuur, met een zilte, zachte jodiumsmaak.
Zo herken je 'm: de langwerpige vorm en ruwe buitenkant

Zo open je ze!

Je kunt geopende oesters bij de vishandelaar kopen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf openen. Leg de oester op een handdoek in je ene hand en hou met je andere hand het oestermes vast. Duw het mes in de sluitspier van de oester, en snij de oesters verder open. Snij vervolgens het oestervlees los. Bekijk in dit filmpje hoe je het doet.

Lekker vers

Geopende oesters eet je het best de dag zelf. Niet geopende oesters kun je twee tot drie dagen in hun verpakking in de koelkast bewaren. Ideaal is een temperatuur tussen de 4 en 5°C. Leg ze bij voorkeur met de ronde schelp naar beneden en dek goed af.

En hoe eet je ze dan?

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen