Dáárom is het (soms) goed om het deksel op de pan te zetten
Slimme tips!
Je hebt het je vast ook al een keertje afgevraagd: moet het deksel nu op de pan, of net niet? En waarom? Libelle Lekker zocht het voor je uit.
Of je het deksel op je pan zet bij het koken, hangt eigenlijk vooral af van wat je wil maken: bij het ene gerecht kun je het best wél doen, bij het andere niet. Toch kunnen we een heleboel redenen bedenken waarom je het wel zou doen.
- Water kookt sneller wanneer je het deksel op de pan zet. Dat komt doordat de warmte in de pan gevangen blijft, waardoor het water sneller het kookpunt bereikt.
- Logisch gevolg: doordat dingen sneller koken, verbruik je minder energie. Ook mooi meegenomen, toch?
- Er wordt stoom gevormd binnen de pan, die dankzij het deksel niet kan ontsnappen. Daardoor gaart het eten in de pan gelijkmatiger en sneller.
- Het eten in de pan droogt minder snel uit.
- Het verbrandt ook minder snel doordat doordat de stoom weer neerslaat in de pan.
- Saus blijft saus en kookt niet in, doordat er minder vocht verdampt.
- Last but not least: een deksel beschermt je keuken (en jou) ook tegen spatten.
Zijn er dan geen nadelen aan het gebruik van een deksel?
Toch wel:
- Onder deksel zullen voedingsmiddelen eerder koken of stomen: een krokant, bruin korstje krijg je alleen als je iets zonder deksel bakt.
- Als je iets onder deksel kookt, moet je alert zijn op overkoken. Wat helpt, is het deksel een beetje schuin zetten.
- Groene groenten kook je best niet langer dan 5 minuten onder deksel. Moeten ze toch langer koken (boontjes, bijvoorbeeld) haal dan het deksel van de pan, anders worden je mooie groene groentje bruin.
Voor welke gerechten zet ik best het deksel op de pan?
Rijst, quinoa, polenta… gerechten waarbij veel vocht moet geabsorbeerd worden door droge ingrediënten, kun best onder deksel koken zodat er niet te veel water verdampt. Zet het vuur niet te hoog, zodat het water niet overkookt.
Stoofpotjes blijven lekker sappig als je ze onder deksel bereidt. Gebruik hiervoor best een cocotte van keramiek of gietijzer.
Bereidingen die urenlang duren, zoals vleesbouillon bijvoorbeeld, kun je best onder deksel bereiden zodat er niet te veel vocht verdampt en je bouillon niet te geconcentreerd wordt.
Wanneer gebruik ik beter géén deksel?
- Wanneer je groenten wilt blancheren: ze behouden het best hun kleur als je géén deksel op de pan zet.
- Kook je droge peulvruchten, zoals witte bonen bijvoorbeeld, dan doe je dat beter zonder deksel: zo blijven ze beter heel.
- Groene groenten kook je best zonder deksel zodat ze hun frisgroene kleur behouden.
- Pasta kookt makkelijk over wanneer je ‘m onder deksel kookt. Breng daarom het water aan de kook mét deksel, maar kook de pasta zelf zonder deksel.
- Vlees mooi bruin bakken doe je best in een pan zonder deksel, zodat het een mooi korstje krijgt.
- Saus inkoken doe je altijd zonder deksel, want het is net de bedoeling dat het vocht verdampt zodat je een dikkere saus krijgt.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!