Koken voor mensen met een allergie of intolerantie
Recepten zonder gluten of lactose
Het kan gebeuren dat je een gast aan tafel hebt die niet alles mag eten. In welke producten zitten er gluten? En welke voeding is lactosevrij? Een gesprek met diëtiste Lisette van Loosdrecht maakt ons heel wat wijzer.
Steeds vaker zorgt een allergie of intolerantie ervoor dat mensen hun voedingspatroon moeten aanpassen. Mag één van je gasten geen producten met gluten, lactose of koemelk eten? Probeer dan zeker onze glutenvrije of lactosevrije recepten.
Gluten zijn eiwitten die je vindt in granen als tarwe, rogge, gerst en haver. Ze worden standaard gebruikt in voedselverwerking, omdat je er makkelijk mee kan bakken en koken. Gluten zorgen ervoor dat het deeg soepel is en goed gaat rijzen. Een glutenvrij dieet betekent gelukkig niet het einde van een lekkere taart of cake, integendeel. Glutenvrij gebak is helemaal niet moeilijk om te maken.
Allergie, sensitiviteit of intolerantie
Wat is nu het verschil?
Diëtiste Lisette van Loosdrecht: "Deze begrippen worden wel eens met elkaar verward. Glutenintolerantie of coeliakie is een auto-immuunziekte waarbij er ontstekingsreacties in het darmslijmvlies van de dunne darm ontstaan bij het eten van gluten. Daarnaast zijn er ook mensen die glutensensitief zijn. Zij hebben geen coeliakie, maar hun lichaam reageert wel goed op een glutenvrij dieet."
Tarwe, rogge en gerst passen dus niet in een glutenvrij dieet. Voor sommige andere graansoorten moet je oppassen. Wist je dat havermout en quinoa vaak toch niet glutenvrij zijn door kruisbesmetting? Wil je deze producten toch graag eten? Zoek dan wél producten met het glutenvrije logo. Met aardappelen of rijst maak je altijd een glutenvrije keuze.
Je wil je gasten een glutenvrije taart of cake voorschotelen? Dat kan zeker. In elke supermarkt vind je glutenvrije bloem. Dat zijn mengelingen op basis van rijst-, haver- of amandelmeel. Doordat er maïszetmeel en xantaangom aan werd toegevoegd, is het een goede bakmix voor glutenvrij gebak. Je kan natuurlijk ook zelf een glutenvrije mengeling maken. Xantaangom zorgt ervoor dat het deeg niet te veel gaat kleven. Je vindt xantaangom online of in de natuurvoedingswinkel.
Producten zonder gluten
Specifieke producten, zoals glutenvrije pasta, zijn duurder, maar niet altijd noodzakelijk. Alles hangt af wat je gast kan verdragen.
Tip van de diëtiste: "Wie een intolerantie heeft, weet zelf het allerbeste wat hij of zij wel of niet kan verdragen. Kook je voor iemand met een intolerantie of allergie? Dan vraag je het beste aan die persoon wat hij of zij zoal eet of laat je recept even vooraf controleren."
Glutenintolerantie
Wat gebeurd er als mensen hun glutenvrij dieet niet volgen?
Diëtiste Lisette van Loosdrecht: "Wie glutenintolerant is en zijn dieet niet aanpast, kan de darmen blijvend beschadigen. Een glutenvrij dieet blijft dus altijd noodzakelijk voor wie glutenintolerant is, in tegenstelling tot andere intoleranties waarbij je als je een keer 'zondigt' darmklachten kunt krijgen, maar geen blijvende schade oploopt."
Lees verder over lactosevrij koken onder de recepten
Glutenvrije recepten
Lactose en koemelk
Is er een verschil tussen een lactose-intolerantie en een allergie aan koemelk?
Diëtiste Lisette van Loosdrecht: “Lactose-intolerantie is niet hetzelfde als koemelkeiwitallergie. Wie lactose-intolerant is, heeft een verminderde aanwezigheid van enzymen die lactose afbreken in de darm. Een melkallergie is een allergie voor het melkeiwit in koemelk. Vooral baby’s en jonge kinderen kunnen er last van hebben. De symptomen zijn veel ernstiger dan deze van lactose-intolerantie.
Bij lactose-intolerantie kun je nog steeds gerechten met yoghurt, melk, room, boter of kaas eten indien ze lactosevrij zijn. Iemand met koemelkeiwitallergie moet die producten volledig vermijden. Ook andere dierlijke melken, zoals geiten- of schapenkaas, veroorzaken vaak een reactie door kruisbesmetting.”
Lees zeker alle etiketten grondig, want het is verplicht om alle allergenen die een product te vermelden. Vooral bij bewerkt voedsel check je best eens dubbel. Wist je dat gehakt bijvoorbeeld gluten of melkbestanddelen kan bevatten?
Is kaas lactosevrij?
Mag ik aan mensen met een lactose intolerantie kaas serveren?
Diëtiste Lisette van Loosdrecht: “Dat mensen met een lactose-intolerantie helemaal geen kaas meer mogen eten is een veelvoorkomend misverstand. Wanneer er minder dan 1 gram koolhydraten per 100 gram in een kaas zit, mag iemand met een lactose-intolerantie die wel eten. Opgelet: dit geldt niet voor mensen met een koemelkallergie.”
Lactosevrij uiteten? Probeer dan eens een vegan restaurant uit. Zo ben je altijd zeker dat er geen lactose in de gerechten zit, en kan je toch smullen van heerlijke gerechtjes.
Lactosevrije recepten
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!