De juiste plantaardige melk voor elk recept
Zo kun je koemelk vervangen
Sojamelk, amandelmelk en havermelk hebben de weg naar de koffiebar helemaal gevonden. Plantaardige melk is hét lactosevrije alternatief voor koemelk, en de meeste vind je gewoon in de supermarkt. Toch is de ene plantaardige melk de andere niet. Welke plantaardige melk past bij welk gerecht?
1 Havermelk
- Ideaal in: pannenkoeken en wafels
- Zoete volle smaak
- Let op voor gesuikerde varianten! Kies liever voor ongezoete havermelk.
- Havermelk zelf maken: laat 45 g havermout weken in 400 ml water voor minimaal 4 uur. Zeef de melk door een kaasdoek en zet koel. Je kunt de 'melk' een paar dagen in de koelkast bewaren.
2 Sojamelk
- Lekker in: smoothies en sauzen
- Het meest voedzame alternatief voor koemelk
- Ietwat dikke structuur
- Lichtjes zoet met een sterke nasmaak
- Bestaat in gezoete en ongezoete variant én met verschillende smaakjes: chocolade, vanille en banaan
4 Cashewmelk
- Ideaal voor dressings
- Dikke textuur
- Bevat gezonde, onverzadigde vetten
- Laag in calorieën
- Cashewmelk zelf maken: laat 120 g cashewnoten één nacht weken in 700 ml water. Giet af en mix fijn in nogmaals 700 ml water. Zeef nadien door een kaasdoek en bewaar in de koelkast.
5 Rijstmelk
- Lekker bij de ontbijtgranen
- Zoete, rijke smaak
- Romige textuur
- Is koud het lekkerst
6 Amandelmelk
- Lekker in de havermoutpap of sauzen
- Subtiele notentoets, maar geen te sterke smaak
- Lichtjes waterige structuur
7 Hazelnootmelk
- Perfect voor in de koffie
- Niet te zoet en weinig vet
- Lichte notensmaak
- Zelf maken? Ga aan de slag met dit recept voor hazelnootmelk.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!