Het ultieme recept voor taboulé
Redactrice Jolien test het uit!
Hoeveel peterselie gaat er in een klassieke taboulé? En hoe maak je de perfecte dressing voor deze onweerstaanbare kruidensalade? Met onze tips natuurlijk!
1 Spoel de peterselie en laat drogen
Dé ster in het recept voor taboulé? Peterselie, natuurlijk. Je hebt dus véél peterselie nodig: 4 bussels of 160 gram om precies te zijn, harde steeltjes niet meegerekend (maar gooi ze niet weg, want dit kun je nog doen met peterseliesteeltjes!). Het laatste wat je wilt, is zand dat bij elke hap tussen je tanden knarst. Goed spoelen is de boodschap! Dompel de peterselie onder in ijskoud water en schud de blaadjes los. Herhaal tot je geen zand meer ziet en het water schoon is. Dep de peterselie vervolgens droog met een schone handdoek of keukenpapier of leg 'm op een doek en laat een nacht drogen aan de lucht. Zorgvuldig drogen is zo mogelijk nog belangrijker dan goed spoelen. Is je peterselie nog een beetje vochtig als je 'm gaat snijden? Dan is het risico op een zompig en waterig resultaat te groot. Ook munt is cruciaal in taboulé om de salade een frisse toets te geven. Reken op één deel munt op vier delen peterselie. Spoel en droog ook de munt.
2 Maak de dressing
Een lekkere taboulé is fris en vol van smaak. De dressing is daarvoor essentieel. Traditioneel wordt taboulé opgefrist met een eenvoudige dressing van citroen, olijfolie, peper en zout. Dé truc om hem echt verslavend lekker te maken: gebruik olijfolie van goede kwaliteit, doe er genoeg zout bij en ga voor vers citroensap. Neem 120 milliliter olijfolie op 3 à 4 koffielepels citroensap. Roer goed, zodat de smaken zich kunnen vermengen.
3 Voeg de bulgur toe aan de dressing
Doe 90 gram bulgur in een fijne zeef en spoel onder koud stromend water het zetmeel eraf. (Hier lees je wat het verschil is tussen couscous en bulgur). Een ongewone tip, maar eentje die het verschil maakt: week je bulgur niet in water zoals de verpakking voorschrijft, maar wel in de dressing. Het zorgt dat het graan de smaak van de dressing absorbeert. Belangrijk hierbij is wel dat je de fijnste bulgur gebruikt die je vindt. Check bij twijfel de verpakking: daarop moet staan dat je de bulgur klaarmaakt door 'm te weken in water. Als hij gekookt moet worden, is hij te grof.
4 Snij de tomaten
Erg belangrijk: gebruik smaakvolle rijpe tomaten die nog stevig aanvoelen. 4 middelgrote tomaten – zo'n 600 gram – volstaan. Spoel en droog de tomaten en snij ze in kleine blokjes van ongeveer 1⁄2 centimeter. Doe de tomatenblokjes in de kom met de dressing, zodat de bulgur ook het tomatensap kan opnemen. Tomaten laten veel vocht los wanneer ze worden blootgesteld aan zout. Maak dus van de nood een deugd en laat de bulgur het sap absorberen door ze al vroeg onder elkaar te mengen.
5 Voeg de ui toe
Ui is onontbeerlijk. Het voorziet je salade van een licht pikante zoete toets en meer diepte. Je kunt gewone ui gebruiken, of fijnere sjalotjes, maar de lekkerste taboulé krijg je met lente-ui. Lente-ui is minder scherp dan gewone ui en de milde smaak matcht perfect met de peterselie. Snij 4 volledige lente-uitjes – wit én groen – zo fijn als je kunt. Voeg toe aan de kom met de bulgur en de tomaten.
6 Snij de kruiden
Oké, hier komt het. Ja, je kunt de food processor gebruiken, maar nee, daar wordt je salade niet beter van. De kans dat je de kruiden te fijn maalt én dat je salade waterig wordt, is reëel. Dus scherp je mes, neem een paar stengels peterselie samen en leg ze op je snijplank. Verwijder de uiteinden van de steeltjes, die zijn hard en geven geen prettig gevoel in de mond. Leg de rest van de peterselie samen, hou met je ene hand vast en snij met het mes zo fijn mogelijk. Stukjes van 1 mm zijn ideaal. Als dat de eerste keer niet lukt, ga dan nog een keer over de fijngesneden peterselie, maar dan met de 'hiel' van je mes. Let erop dat je snijdt en niet begint te hakken. Dan kneus je de blaadjes en wordt je taboulé zompig. Als je de peterselie juist snijdt, krijgt de taboulé net een luchtige en droge textuur. Doe de fijngesneden peterselie bij de rest van de salade. Pluk vervolgens de muntblaadjes van hun steeltje en snij ze zo fijn als de peterselie. Voeg toe aan je mengkom en meng alles voorzichtig door elkaar. Proef aandachtig en kruid naar smaak. Smaakt je salade een tikje te zuur? Voeg dan wat honing en een beetje zout toe. Serveer op kamertemperatuur.
Taboulé 4x anders
Met Romeinse sla
In Libanon wordt taboulé traditioneel geserveerd met knapperige Romeinse sla. De blaadjes worden afgescheurd en fungeren als eetbare lepel om de salade mee op te scheppen. Als je het als apart aperitiefhapje wilt serveren, kun je de taboulé op voorhand al in kleine slablaadjes scheppen en zo aan je gasten presenteren.
Op de mezze
Taboulé wordt ook gemaakt als onderdeel van een mezze-tafel. Net als de Spaanse tapas en Italiaanse antipasti bestaat een mezze uit verschillende kleine gerechtjes die als aperitief worden gegeten. Vast onderdeel van een mezze zijn dips en spreads – zoals hummus, baba ganoush en tzatziki – maar ook krokante falafel en dukkah met brood en olijfolie. De mogelijkheden zijn eindeloos!
Bij de BBQ
Serveer taboulé als bijgerecht bij een proteïnenmaaltijd zoals gegrild vlees of vis. Ideaal ook bij het buffet op de barbecue. Hebben we al gezegd dat taboulé weinig calorieën bevat?
Als lunch
Taboulé is licht, smaakvol en ontzettend gezond. Het misstaat dus allerminst in je lunchbox. Je kunt er nog wat gerookte forel, een stuk gebraden kip, een overschotje warmgerookte zalm, wat flatbread of een omelet bij eten.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!