Meest recente artikelen

De voorraadkast: vroeger en nu

We zijn de voorbije jaren anders gaan koken ... kijk maar naar de ingrediënten in je eigen keuken!

De voorraadkast: vroeger en nu Artikel

Voor Libelle Lekkers tiende verjaardag doken we nog eens in onze voorraadkast ... Hoe verschilt die van nu met die van toen?

Peper en zout vs. za'atar en kurkuma

Peper en zout zijn dé basissmaakmakers in onze keuken sinds mensenheugenis. Ze doen smaken telkens net iets meer naar voor komen. Aangezien te veel zout niet gezond is, doken er de laatste jaren almaar meer alternatieven op. We gaan al eens de exotische toer op, met bijvoorbeeld za'atar, een Midden-Oosterse mengeling van oregano en tijm, of het erg gezonde knalgele, maar zacht smakende kurkuma.

 

Probeer het in:

Pijnboompitten vs. pompoenpitten

Om onze slaatjes een leuke crunch te geven, gebruiken we al langer pijnboompitten. Die zwieren we nog steeds gezwind de pan in, maar ook andere pitten en zaden zoals pompoenpitten en sesamzaad maken onze gerechten nu interessanter én knapperiger.

 

Probeer het in:

Bouillonblokjes vs. verse fond

Een bouillonblokje hier of daar: we sprongen er nogal kwistig mee om. Omdat we vaker verlangen naar een ‘slow way of living’ durven we het nu al eens aan om verse fond te maken.

 

Probeer het in:

Mayonaise en ketchup vs. appelazijn

Sausjes zijn gewéldig! Helaas zijn het vaak ook stiekeme dikmakers. Daarom maken we ze intussen liever zelf én light. Met olijfolie, appelazijn en wat mosterd heb je snel een lekkere vinaigrette.

 

Probeer het in:

Citroen vs. limoen

Een fris zuurtje toevoegen doen we al lang. De citroen wordt tegenwoordig wel al vaak eens vervangen door z’n groene broertje, de limoen. Het is een welkom zuurtje, dat je vaak terugvindt in de steeds populairdere Aziatische keuken.

 

Probeer het in:

Roomboter vs. olijfolie

Bakken en braden in roomboter: het is overheerlijk, maar helaas niet zo gezond. Wist je dat je olijfolie veel hoger kunt verhitten dan boter? Bovendien krijg je daarmee ook een flink stuk gezonde onverzadigde oliën binnen. Ook in sauzen en gebak wordt boter tegenwoordig vaker vervangen.

 

Probeer het in:

Aardappelen vs. quinoa

De heilige drievuldigheid van vlees, groenten en aardappelen is niet meer. Aardappelen moeten meer en meer het onderspit delven voor alternatieven voor koolhydraten zoals quinoa.

Suiker vs. kokosbloesemsuiker

Heel veel mensen proberen minder suiker te eten. Daarom gaan we al een tijdje op zoek naar vervangers die gezonder zijn … of waarvan we dénken dat ze gezonder zijn. De idyllisch lijkende kokosbloesemsuiker bestaat bijvoorbeeld ook voor negentig procent uit suikers. Dat neemt natuurlijk niet weg dat je er ook heerlijke dingen mee kunt maken.

 

Probeer het in:

Muesli vs. granola

Een kleine shift in ons ontbijtgranenlandschap! Hoewel muesli gezonder is omdat het niet gebakken wordt in olie en extra gezoet wordt met honing zoals bij granola, wint granola aan populariteit. In se bestaan ze allebei uit granen, noten en zaden en kun je er naar wens nog gedroogd fruit of chocolade aan toevoegen.

 

Probeer het zelf!

Cognac

Oh, wat werd er vroeger veel met sterke drank gekookt, zowel in sauzen als in desserts. Die trend zien we hoe langer hoe minder. Drank maakt een gerecht natuurlijk lekker, maar ook veel zwaarder. Iets voor speciale gelegenheden, dus!

 

Probeer het in:

Vlees en vis vs. Berloumi

Tien jaar geleden stond er nog heel veel vlees en vis op het menu. Vandaag zien we die hoeveelheden slinken of vervangen we ze integraal door allerlei soorten kaas, zoals halloumi, een Cypriotische kaas van geiten- en schapenmelk die je grilt in de pan. Het Belgische alternatief op basis van koemelk uit Berlare, Berloumi, is een absolute aanrader.

 

Probeer het in:

Vlees en vis vs. kikkererwten

Nog zo’n lekkere vleesvervanger, deze eiwitrijke peulvruchten. Lekker in een stoofpotje of als basis voor hippe hummus.

 

Probeer het in:

Rozenharissa

Elke eigentijdse voorraadkast bevat in 2020 wel een of meerdere ingrediënten uit het gekke Ottolenghi-lijstje. Naast za’atar, granaatappelmelasse en sumak is er zo ook rozenharissa. Dankzij de rozenblaadjes is het iets minder pittig dan gewone harissa, de bekende Turkse chilipasta, en daardoor is het een ideale smaakmaker voor groenten, vis of vlees.

 

Probeer het in:

Groenten

Een maaltijd met groenten als basis? Nog niet zo lang geleden was dat enkel weggelegd voor vegetariërs. Om tal van redenen – van klimaat over ethiek tot gezondheid – zijn verse groenten meer dan ooit aanwezig in onze keuken. En het allerleukste? Je kunt er reuzecreatief mee zijn.

 

Probeer het in:

Garam masala

Terwijl we vroeger nogal snel een pot currysaus opendraaiden, proberen we nu zelf aan de slag te gaan met een Indische kruidenmix zoals garam masala. Die is veel aromatischer en je voegt zo veel of zo weinig toe als je zelf wilt.

 

Probeer het in:

Volg ons op FacebookInstagramPinterestYouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!

Lees ook …

  • Deel dit artikel

Schrijf je in voor de lekkerste nieuwsbrief!

Gerelateerde artikelen