Truffelpasta: wat is het en kun je het zelf maken?
Voor die heerlijke truffelsmaak
Truffelpasta kan een betaalbaar alternatief zijn voor echte truffel. Het duikt dan ook vaak op in de heerlijkste gerechten. Maar wat is die truffelpasta of -tapenade precies? En kun je het ook zelf maken?
Truffelpasta wordt ook truffeltapenade genoemd. Het wordt gebruikt in gerechten om de truffelsmaak. Als de echte truffelstukjes niet zo belangrijk zijn, dus.
Het is geen pasta van pure truffel. Hoofdingrediënt zijn meestal champignons of andere paddenstoelen. Bij duurdere varianten gaat er een beetje echte truffel in. Meestal wordt er echter truffelolie gebruikt. Daarnaast kunnen er zwarte olijven of ansjovisfilets in zitten. Net zoals bij andere tapenades het geval is.
Waarvoor gebruik je truffelpasta?
Truffelpasta is een heerlijk extraatje voor pasta, risotto en aardappels. Je kunt er tevens artisjokken en aubergines mee op smaak brengen. Ook pastasaus, pizza of eieren krijgen er die verfijnde truffelsmaak door. Of je maakt er een heerlijke truffelmayonaise mee.
De smaak van truffelpasta is veel sterker dan die van truffelolie. Je hebt er dus veel minder van nodig. Bovendien is truffelolie vetter en lopend. Dat maakt de olie minder geschikt voor bepaalde gerechten. De olie is wel prima om truffeltapenade of -mayonaise mee te bereiden, bijvoorbeeld.
Waar vind je truffeltapenade?
Je kunt de pasta kant-en-klaar kopen in de winkel. Vooral tijdens de eindejaarsfeesten ligt truffeltapenade gewoon in de supermarkt. Buiten het seizoen vind je truffelpasta bij speciaalzaken en delicatessenwinkels.
Truffelpasta blijft geopend minstens 7 dagen goed in de koelkast. Doe er eventueel wat olie bovenop zodat alle pasta bedekt is. Of vries de truffeltapenade in kleinere porties in. Zo heb je er altijd bij de hand.
Zelf truffelpasta maken
Of je maakt gewoon je eigen versie van truffelpasta. Zo kun je het recept aanpassen aan je voorkeuren. Of aan het gerecht waarvoor je de truffelpasta wil gebruiken: voor een spread, op een croque, bij carpaccio…
Je kunt variëren door enkele ansjovisfilets, een paar eetlepels kappertjes of zwarte olijven toe te voegen. Of door meer of minder truffelolie te gebruiken. Experimenteer en proef!
Nodig
- 350 gram kastanjechampignons, eekhoorntjesbrood of gemengde paddenstoelen
- 2 el truffelolie
- 2 el olijfolie
- 3 el olijfolie om te bakken
- 2 el rodewijnazijn
- 1 el balsamicoazijn
- 2 sjalotjes
- 2 teentjes knoflook
- 1 tl gedroogde rozemarijn
- 1 tl oregano
- handvol bladpeterselie, gehakt
- 1 el gesnipperd vers basilicum
- 1 el verse tijm
- peper en zout
Bereiding
- Bak de fijngesnipperde sjalot en knoflook glazig in olijfolie. Doe de paddenstoelen erbij. Roerbak ze gedurende enkele minuten.
- Voeg de gedroogde kruiden toe. Laat een kwartier sudderen op laag vuur met de wijnazijn. Breng op smaak met balsamico, peper en zout.
- Doe de truffel- en olijfolie bij de paddenstoelenmix. Pureer alles tot je de textuur van tapenade krijgt. Roer de verse kruiden erdoor.
Probeer deze recepten met truffelpasta
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!