Lente in een jasje: 30 recepten voor springrolls
De gezonde loempia
De naam alleen al klinkt als een vrolijk lentegerechtje. De gevulde rijstvelrolletjes lenen zich uitstekend voor een vulling van de lekkerste seizoensgroenten. Gezond, licht en superlekker… Dit zijn onze favoriete recepten voor springrolls.
De oorsprong van springrolls ligt in China. Ze heten simpelweg zo omdat ze gevuld zijn met lentegroenten. Het is een gezonde en lichtere variant van de gefrituurde loempia. Er bestaan heel wat recepten voor springrolls. Wat erin zit, hangt immers af van de creativiteit van de chef. Je eet ze als hapje of als een soort tapa, als onderdeel van de maaltijd.
Wat zjn de beste recepten voor springrolls?
Springrolls zijn gemaakt van rijstvellen. Ze worden gevuld met verschillende ingrediënten. Vooral veel groenten maar bijvoorbeeld ook garnalen of kip. Erwten, wortel, prei, komkommer, tomaat, paprika, kool, lente-ui of sla… Recepten voor springrolls bevatten doorgaans veel groenten. Of zelfs fruit… Ga je voor de groente van het seizoen, dan zijn ze op hun best. Het is dan ook het perfecte vegan of veggie gerechtje. Maar je kunt ook aan de slag gaan met een vulling van vlees, de vis van het seizoen, schaaldieren of eieren. Je kiest gewoon wat je lekker vindt.
Lentegroenten in een jasje
In de Vietnamese keuken zijn de lenterolletjes nog steeds heel populair. Het gerecht werd er verder ontwikkeld en verfijnd, volgens de lokale smaken en ingrediënten. De benamingen springroll en summerroll worden bij ons door elkaar gebruikt. Als je ergens springrolls op het menu ziet staan, worden meestal de koude rolletjes met geweekte rijstvellen bedoeld. Doorheen de doorschijnende rijstvellen kun je de ingrediënten al zien.
Samen springrolls maken is leuk
Zelf springrolls maken is een leuke activiteit. In plaats van ze vooraf te maken, kun je ze gezellig samen aan tafel in elkaar knutselen. Zo zijn ze meteen ook heel vers en dus op hun lekkerst. Je kunt de rijstvellen trouwens ook frituren. Gebruik dan twee rijstvellen voor de stevigheid. Het maakt ze wel minder gezond, door het frituurvet.
Lees ook
- Dim sum: probeer zelf deze hippe Aziatische tapas
- 8 heerlijke lentequiches
- 12 lichte lentegerechten
- Klaar in 30 minuten: 8x lentepasta
- Hoe rol je zelf sushi?