Wat is guanciale en wat maak je ermee?
Spek voor je bek
Wie vaak Italiaans kookt of – nog beter – gaat eten, komt vast wel eens guanciale tegen tussen de ingrediënten. Wat het is, wat je ermee maakt en waarom je het vooral niet door doorsnee spek mag vervangen: je leest het hier.
Wie vaak Italiaans kookt of – nog beter – gaat eten, komt vast wel eens guanciale tegen tussen de ingrediënten. Wat het is, wat je ermee maakt en waarom je het vooral niet door doorsnee spek mag vervangen: je leest het hier.
Omdat het vet vlees is dat dikwijls dun wordt gesneden, heeft guanciale wel wat weg van spek. Het stuk komt echter, in tegenstelling tot spek, van de varkenswang – een kleiner stuk van het dier en is dus veel kostbaarder. Ook is het rijpen tijdsintensief, wat het nog lekkerder maakt. Bovendien wordt het vlees niet gerookt – zoals doorgaans met spek gebeurt – maar gezouten.
Wat doe je met guanciale?
Guanciale is erg populair in de keuken van vooral midden-Italië. In de regio Umbrië en Lazio wordt de delicatesse vaak gebruikt als basis voor pastasauzen – denk aan lokale toppers als spaghetti alla carbonara en pasta amatriciana. Vind je dat jouw saus iets mist? Grote kans dat het die onmiskenbare rijke – vette en zoute – smaak is van guanciale. Vaak volstaat al een klein stukje voor de finishing touch. Daarnaast wint de saus ook aan dikte dankzij het gesmolten vet.
Maar dit vlees wordt ook als charcuterie geserveerd (op een aperoplank, rond enkele asperges…) en in salades of op de boterham gegeten. Ook op pizza's kun je er een plakje van aantreffen.
Hoe bereid je het?
Een plak guanciale gooi je zo in de pan en laat je sudderen in eigen vet tot het knapperig is. Ook dat vet gebruik je om je gerecht mee op smaak te brengen. Maar: gezouten vlees hoef je natuurlijk niet per se te bakken. Je kunt de plakken ook gewoon zo op je hapjesplank of panini mikken, of in stukjes als topping bovenop je soep. We overdrijven niet: dit vlees smelt in de mond en is dus zowat overal lekker bij. Het doet het evenwel vooral goed bij eieren, groente en kaas.
Guanciale is te koop bij de betere slager of Italiaanse delicatessenzaak. Heb je een gesneden stuk te pakken, dan blijft het luchtdicht verpakt zeker tot twee weken goed in de koelkast. Een groter stuk blijft nog langer goed, tot maar dan een maand. Denk je dat je het kostbare stukje varkenswang niet meteen zult gebruiken, vries het dan in zoals je met spek zou doen.
Probeer deze gerechten met guanciale
Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!