Vakantieland: Marokko
De smaken van 1001 nacht
Reis je naar Marokko, dan móet je gewoon couscous proeven, het nationale gerecht. Maar ook tajine of pastilla zijn niet te versmaden.
De belangrijkste maaltijd van de Marokkanen is de lunch. Die wordt gehouden van 12u tot 15 uur en afgesloten met een dutje. Pas rond 21 uur 's avonds wordt het avondmaal geserveerd dat dan weer afgesloten wordt met… muntthee!
De Marokkaanse keuken is erg divers en verschilt per regio.
Marokkaanse specialiteiten
Couscous wordt gezien als het nationale gerecht van Marokko en bestaat uit gestoomd griesmeel met groenten en kip of vis of misschien wel merguez, een pittige worst gemaakt van lamsvlees met harissa, een pikante pepertjespasta. Verder worden veel stoofpotten klaargemaakt in een tajine, een aardewerken schaal met een kegelvormig deksel. Je kunt tajine met kip bestellen, met vis, met eieren, vegetarische tajines…
Harira is een dikke tomaten- en linzensoep met lamsvlees, kikkererwten, kaneel, gember, kurkuma en cayenne. De soep wordt traditioneel gegeten tijdens de ramadan, en in de wintermaanden. Briouats zijn gevulde deegflapjes en worden als voorgerecht geserveerd. Heel speciaal is pastilla (ook wel bastilla), een taart gevuld met vlees (duif, bijvoorbeeld) en bestrooid met poedersuiker.
In veel restaurants wordt sinaasappel met kaneel geserveerd als dessert. Die kun je thuis ook makkelijk zelf maken. Kies zoete sinaasappels uit, snij ze in plakjes en bestrooi met een beetje kaneel. Serveer meteen.