Hapjes met kreeft: feest van bij de eerste hap
Partyhapjes deluxe!
Hapjes met kreeft, dat is starten op hoog niveau! Met deze luxueuze amuses zit de feeststemming er meteen in. Kies uit 12 recepten voor de feestelijkste apero.
Of je nu kiest voor zee- of rivierkreeft: hapjes met kreeft stralen altijd luxe uit. En wat je budget betreft, is de apero de voordeligste keuze. Je hebt er minder van nodig voor een hapje dan voor een voor- of hoofdgerecht. Lekker blijft het sowieso.
Kreeft: van plaag naar hapjes met stijl
Kreeft werd niet altijd geassocieerd met feestelijke hapjes. Het werd pas in de tweede helft van de 20ste eeuw een delicatesse, toen zeekreeft schaarser werd. Voordien werd ze in de V.S. en Canada eerder beschouwd als een plaag. Zo werd er kreeft klaargemaakt voor gevangenen en zelfs gebruikt als meststof.
Zeekreeft
Zeekreeften leven zowel in zoet- als in zoutwater. De Europese zijn duurder dan Canadese en zouden qua smaak en textuur van betere kwaliteit zijn. Dat kan belangrijk zijn als je hapjes maakt met kreeft. Het wordt immers je hoofdingrediënt. Europese kreeften zijn blauwzwart, de Canadese zwartbruin. Gekookt zijn ze allebei oranje.
De Europese kreeft wordt doorgaans levend verkocht. De Canadese vind je hier vooral rond het eindejaar, levend of reeds gekookt en diepgevroren. Tip: koop je de kreeft levend, check dan of ze nog actief lijkt. Je kunt vervolgens nog een dag bewaren in de koelkast. Leg ze dan wel onder een vochtige doek.
Rivierkreeft
De rivierkreeft leeft in zoetwater en is kleiner dan een zeekreeft. Een rivierkreeft wordt 12 à 17 cm, een zeekreeft kan 60 cm halen. De soort die in de Europese rivieren zwemt, is eigenlijk een Noord-Amerikaanse indringer. Deze heeft de lokale varianten haast volledig verdrongen.
De textuur van de rivierkreeft is vleziger dan die van zeekreeft, en de smaak is fris en zoet. Daardoor valt ze ook in de smaak bij wie minder van vis houdt.
Kreeft koken
Kreeft wordt levend verkocht om ze vers en bacterievrij te houden. In Zwitserland is het al sinds 2018 verboden om kreeften en krabben levend te koken omdat ze de pijn kunnen voelen. Ook bij ons wordt de praktijk in vraag gesteld. Winkels bieden dan ook al kreeft aan die met een elektrische schok verdoofd werd. Dat gebeurt met een speciaal apparaat, de CrustaStun.
Koop je zelf een levende kreeft, dan kun je ze eerst bevriezen. De meest aangename methode? Ze een halfuur in ijskoud gezouten water leggen. Daardoor raakt ze op een natuurlijke manier in een soort van narcose.
Wat drink je bij hapjes met kreeft?
Bij hapjes met kreeft wordt vaak een droge champagne geschonken. Ook een chardonnaywijn doet het er erg goed bij. Maar veel hangt af van hoe je de kreeft bereid hebt. Graag eens iets anders? Je wijnadviseur weet vast raad.
Lees ook:
- Pure luxe: hapjes met kaviaar
- Voltreffer: 13 feestelijke hapjes met truffel
- 10 x heerlijke oesters voor kerst
- Een luxueus kerstmenu à la Ilse
- Plateau fruits de mer: zo krijg je deze klassieker onder de knie
- Dit kerstmenu deluxe maak je op voorhand
12 feestelijke hapjes met kreeft
Rivier- of zeekreeft: deze hapjes doen het goed op élk feestje. Wil je deze recepten bewaren? Dat kan met één klik op de knop. Lees hier hoe je het doet.