Pekelen, fermenteren, opleggen, wecken: wat is het verschil?
En ga er zelf mee aan de slag!
Pekelen, fermenteren, opleggen, wecken: het zijn allemaal technieken om je voedsel langer te bewaren. Maar wat is nu eigenlijk het verschil?
Inmaken is een eeuwenoude techniek om voedsel langer te bewaren. Je kunt pekelen, fermenteren, opleggen of wecken. Bij elk van deze technieken is de smaak én manier van werken anders.
Pekelen
Bij pekelen marineer je vis, vlees of groenten in een zoutwaterbad. Dat trekt al het vocht uit het product, waardoor het minder snel bederft. Vlees en vis krijgen zo een malsere en intensere smaak. Denk aan spek, maar natuurlijk ook aan pekelharing.
Wil je graag knapperige, friszure groenten? Dan maak je ze in door ze te overspoelen met een pekel (of pikkel) van kokende azijn, suiker, zout en eventueel extra kruiden. Bewaar ze nadien in een afgesloten gesteriliseerde bokaal in de koelkast.
Fermenteren
Wanneer je fermenteert, verandert het oorspronkelijke product in iets anders. Dat komt doordat gezonde bacteriën koolhydraten omzetten in zuur of alcohol. Een bekend voorbeeld is zuurkool, gefermenteerde wittekool. Maar ook bier en brood ondergaan een fermentatieproces. Gist doet het brood rijzen.
Opleggen
Knapperige groenten zijn dan weer ideaal om op te leggen in kokend water met suiker, azijn en eventueel extra kruiden. Zo krijg je de typische zoetzure smaak van bijvoorbeeld pickles.
Wecken
Als je groenten weckt met een wecktoestel, kun je ze zelfs jaren bewaren in de kelder. Ook volledige bereidingen, zoals soepen en stoofpotjes, kun je wecken. Dat gebeurt meestal met een kokend waterbad, dat maakt het gerecht steriel en perst de lucht uit de pot.
Pekelen, fermenteren, opleggen, wecken: ga zelf aan de slag
Volg ons op Facebook, Instagram, Pinterest, YouTube en schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van alle nieuwtjes!